12/01/11 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

Алчни старци изпълзяха на припек - 2

Гол пенсионер с надпис на корема “BG Народ мъченик” водеше протестното шествие срещу правителството пред парламента. Снимка: Виктория Атанасова

С това шокиращо заглавие излезе репортаж във вестник „Демокрация” през 1992 г., по повод някакъв митинг на пенсионери на пл. „Св. Александър Невски”. Тогава на власт беше правителството на СДС с премиер Филип Димитров. Партийният вестник се опитваше да защити правителството си.

Автор на репортажа (но вероятно не и на заглавието) беше младият журналист Венцислав Лаков, сега депутат от „Атака”. Главен редактор на вестника беше Волен Сидеров, сега лидер на „Атака”. Сегашното становище на „Атака” по въпроса за пенсионирането е съвсем различно…

Но не за това е статията по-долу. Обратите на времето тук нямат значение. Става дума за възрастта за пенсиониране, възможностите на хората да работят и да си плащат социални осигуровки, и да намират работа, когато са на възраст над 45-50 години.

E-vestnik смята, че възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне и дори да се изравни за мъже и жени (но и да има по-детайлна категоризация за различни професии).
Първо, защото средната продължителност на живота у нас от 1990 г. насам се е вдигнала с около 2 години (виж тук по-подробно).

Второ, защото у нас жените живеят средно 7 години повече от мъжете. Трето - възрастта за пенсиониране на полицаи и военни веднага, шоково, трябва да се вдигне с 5 години, а не с 2, както предлага правителството.
И, независимо от това, сега в България съществува голям проблем за хората във възраст около 50 и повече години. На което са посветени следващите редове:

Една фраза витае през последните две седмици. Пробутват я премиер, министри, повтарят я журналистите, рикошира в читателите и рано или късно ще се върне към тези, които лансират за истина една Голяма лъжа.
Българинът и без друго работел след пенсия, сега това само се узаконява…

Толкова много пъти се повтори това изречение през последните дни, че наистина някои могат да го приемат за истина по почина на Гьобелс… Тези някои наистина нямат представа за битието на българина. Ама изобщо. Само дето никой не отговаря на въпроса колко българи над 60 г. работят на трудов договор, който им дава осигуровки и им трупа години за стаж при пенсиониране. Къде ги видяха управляващите, които неуморно твърдят тази грандиозна глупост?

Повечето от познатите ми над 60 г. са „заточени” не по собствено желание по къщите си. Те или гледат тежко болната си половинка – залежала се след инсулт, инфаркт или друга хронична болежка, или се грижат за немощните си (имали неблагоразумието да доживеят до 85 г.) абсолютно безпомощни родители, или отглеждат внучетата си. За да не загубят пък техните деца работата си – тъй като няма частна фирма с работно време до 17.30, в колкото трябва работещият родител да си тръгне от офиса, за да стигне в детската градина в 18 часа, когато затварят… Порочен кръг.

Държавата не се е погрижила нито за децата, нито за престарелите, и двете категории „лош материал” са буквално захвърлени в канавките на битието, а тези по средата, дето сега им казват, че ще ги пенсионират малко преди да умрат, са принудени  да крепят освен себе си, и тях, безпомощните. А истината за един средностатистически работещ под 60-те, е че той дава от келявата си заплата и на бедстващия си родител, чиято пенсия не стига и за лекарствата му само, и на порасналите си деца, които не успяват да свържат двата края по никой начин (пак добре ако поне единият в младото семейство работи), и джобни на подрастващите внуци-ученици, оставени без надзор от сутрин до вечер…

Аз съм на 47 г. Имам 23 г. непрекъснат трудов стаж. ...

Публикувана на 12/01/11 22:49 http://e-vestnik.bg/13285/alchni-startsi-izpalzyaha-na-pripek-2/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване