12/01/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Избори в Хърватия на фона на корупция

Франс прес

Хърватите ще застанат в неделя пред урните, за да гласуват на парламентарните избори, които ще определят правителството, призвано да отведе страна в ЕС през 2013 г. Изборите ще се състоят в атмосфера, белязана от скандали за корупция, които има силен риск да се окажат фатални за управляващите консерватори.

Пет дни след изборите Хърватия ще подпише в Брюксел договора си за присъединяване към ЕС, което е предвидено да стане от 1 юли 2013 г. Серия афери за корупция, в които са замесени управляващата Хърватска демократична общност и нейните бивши ръководни представители, изглежда вече са определили резултата месеци преди гласуването, като при всички случаи са сложили дълбок отпечатък върху атмосферата на предизборната кампания.

“Двата лагера управляващите и лявоцентристката опозиция знаят, че кампанията е неуместна, защото коалицията на опозицията е победител”, според социалогическите проучвания, обясни за АФП политическият анализатор Жарко Пуховски. Опозицията ще спечели “именно заради общо разочарование от политиците и специално по отношение на тези от Хърватската демократична общност, които са смятани за отговорни за всички афери за корупция” в страната, казва анализаторът.

Последните социологически проучвания показват, че опозицията начело с Социалдемократическата партия изпреварва в голяма степен Хърватската демократична общност, която е на власт от 2003 г. Опозицията се ползва с 37,5 процента подкрепа, според предизборните нагласи, на фона на 19 процента за Хърватската демократична общност, според проучване на агенция Ипсос Плюс.

Близо 4,5 милиона хървати ще бъдат призовани да гласуват, като 10 процента от тях живеят в чужбина, по-специално в Босна. Хърватската демократична общност е почти постоянно на власт от провъзгласяването на независимостта на Хърватия през 1991 г., само с едно прекъсване между 2000 и 2003 г. Бившият премиер в преиода 2003-2009 г. и бивш председател на Хърватската демократична общност Иво Санадер е съден сега пред съд в Загреб по две афери за корупция.

Този политик, който направи от Хърватската демократична общност проевропейска консервативна партия, след като тя бе силно националистическа формация през 90-те години, е обект на още няколко други разследвания за корупция. Това е първият случай след провъзгласяването на независимостта на страната, когато толкова важен бивш политически ръководител е изправен пред правосъдието за корупция.

Освен това месец преди изборите бе обявено разследавне на правосъдие по отношение на самата Хърватска демократична общност заради нелегално финансиране. На фона на тази неблагоприятна за нея обстановка премиерът Ядранка Косор избра да втвърди тона на изказванията си, насочвайки се към избирателите от десницата, които гласуват традиционно за Хърватската демократична общност.

“Ние ще посветим нашата победа на загиналите хърватски защитници по време на войната 1991-95 и на първия президент на Хърватия и председател на Хърватската демократична общност д-р Франьо Туджман националистически лидер, починал през 1999 г. “, заяви тя наскоро. Тя разчита също на подписването от страната на 9 декември на договора за присъединяване към ЕС, което представлява финал на години на преговори, започнали през 2005 г.

Близостта на събитието обяснява може би причината, поради която последните социологически проучвания отразяват увеличение на процента на хората, подкрепящи присъединяване към ЕС - около 60 процента, въпреки кризата, която засяга Европа. Тази криза няма да пропусне да даде отражение върху страната, специално заради значението на търговските връзки с ЕС.

Лидерът на Социалдемократическата партия и вероятен нов премиер Зоран Миланович прояви по-скоро въздържаност по време на предизборната кампания. “Програмите на всички партии са подобни, каза той. Ключът е в това да се знае кой казва наистина истината и кой е в състояние да приложи това, което е обявил. Става дума повече от всякога за борба за доверие”, посочи Миланович.

Новото правителство наследява трудно икономическо положение. То ще трябва да приложи структурни реформи в една страна, която е в рецесия почти без прекъсване ...

Публикувана на 12/01/11 22:35 http://e-vestnik.bg/13284/izbori-v-harvatiya-na-fona-na-koruptsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване