12/01/11 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Как европейската криза отеква в САЩ

Асошиейтед прес

Задълбочаващата се дългова криза в Европа отеква в Съединените щати чрез неспособността на президента Барак Обама и Конгреса да постигнат двупартийно споразумение за държавния дефицит. От двете страни на Атлантическия океан ръководителите преживяват тежки времена, като са принудени да вземат трудни, непопулярни решения. А нещата се случват едва в последния възможен момент, ако изобщо станат, докато световната икономика е на ръба.

Случващото се в Европа е важно за американците. То вече нанесе икономически щети на американските износители заради намаленото потребителско търсене на техните стоки в Европа и поскъпването на долара спрямо еврото. Фондовите пазари в Съединените щати освен това понасят удари от месеци, докато кризата се разпространява от Гърция в по-платежоспособни икономики, сред които Италия и Испания, и дори пречи на Германия да пласира своите облигации.

В понеделник промишленият индекс Dow Jones се повиши с близо 300 пункта заради активното пазаруване на американците около Деня на благодарността и новите, радикални предложения за преодоляване на дълговата криза в еврозоната. Колкото по-лоши неща се случват в Европа, толкова по-вероятно е заразата да се разпространи и в Съединените щати. Точна сега ситуацията изглежда много по-тежка в Европа, която е на ръба на нова рецесия.

Притиснати до стената и на фона на предупрежденията на някои икономисти за предстоящо разпадане на еврозоната, европейските лидери са в надпревара с времето да постигнат “голяма сделка” за запазване на валутния съюз. Времето обаче изтича.

Съединените щати не са чак толкова близо до ръба на скалата

Неуспехът на така наречената суперкомисия на Конгреса да постигне миналата седмица споразумение за съкращаване на дефицита, за да се намалят потребностите на правителството да взима кредити в бъдеще, подчерта, че законодателният орган е затънал в междупартийни раздори. Това означава, че едва ли ще бъдат постигнати сделки за разкриването на работни места, разходите и данъците преди президентските избори през ноември догодина.

Двете големи партии в САЩ се обвиняват взаимно за задънената улица. Републиканците критикуват президента демократ, че не прави повече, за да издейства споразумение. Високопоставен конгресмен демократ дори спомена, че “обществото не може да бъде освободено напълно от отговорност”.

“Те ни избраха”, аргументира се Барни Франк, високопоставен демократ от комисията за финансовите услуги към Камарата на представителите, на пресконференция в понеделник, на която обяви, че се оттегля след повече от три десетилетия. Франк заяви, че “Конгресът не е някаква независима единица, която се спусна с парашут през купола. Ние бяхме избрани”.

Има многобройни прилики между кризата в САЩ и Европа, като протакането и политическата парализа играят роля и при двете. “Това е свързано с факта, че политиците и от двете (страни на Атлантика) взеха един сам по себе си решим проблем и го превърнаха в криза със своите действия или липсата на действия”, отбелязва Нариман Бехравеш, главен икономист в IHS Global.

“Тревожното е, че Европа ще има своя “Леман момент”. Това ще е проблем за САЩ”, казва Бехравеш, като има предвид фалита през септември 2008 г. на американския инвестиционен банков гигант Lehman Brothers, който едва не причини разпад на финансовата система.

Едно влошаване на кризата в Европа може да подкопае подобрилите се, макар и слабо, в последно време икономически новини от Съединените щати. Двете икономики са толкова тясно свързани. Съединените щати и Европейският съюз са двете най-големи икономики на планетата. На тях общо се пада дял от близо половината от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) и една трета от световната търговия.

Близките връзки между двете икономики

Близките връзки между двете икономики бяха подчертани в понеделник във Вашингтон на срещата на върха ЕС-САЩ, която бе посветена в голяма степен на европейската криза. “Предадох на (европейските лидери), че Съединените щати са готови да дадат ...

Публикувана на 12/01/11 22:38 http://e-vestnik.bg/13283/kak-evropeyskata-kriza-otekva-v-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване