12/01/11 13:26
(http://radiomilena.com/)

Румен Леонидов номиниран за Национална награда за поезия „Иван Николов”

„Сляпа неделя” е на път да грабне наградата за най-силна стихосбирка за 2011 г. Тя е е сред номинираните книги на пловдивското ИК ”Жанет 45”, което след броени дни ще връчи  за 17-и път Голямата награда за поезия  „Иван Николов”.

Изтичащата година е повече от успешна за Румен Леонидов. След продължително мълчание той оповести завръщането си в поезията със стихосбирката „Сляпа неделя”. Първият тираж беше светкавично изчерпан, а второто издание е вече факт – Дни преди Коледния панаир на книгата то е вече на пазара. Поезията по принцип е бутиково изкуство и изключително рядко български автор може да се похвали с подобен успех. Обикновено оценката на критиката и на ценителите на изящната словесност се разминават, но в случая те напълно съвпаднаха. Може би, защото авторът, днес по-популярен като публицист с остър език и рязък характер, не се уплаши да рискува – като извади старите родови ками от най-тъмните народни песни и клетви, за да ги нареди до плакатните револвери на модерния стих. Ето защо, всеки който вземе тази книга в ръцете си, ще се убеди, че Румен Леонидов вече не подбира оръжията в продължаващата битка с видимата представа за собственото ни съществуване. Това не е лигава лирика, нито поезия от типа музика за душата. „В нейния неудобен свят търсачите на интелектуални удоволствия могат да стъпят накриво. Могат да се изпонарежат в стърчащите стъкла на изгрева. Има опасност да срещнат ангел, който ще им бръкне в мозъка.”, предупреждава в следговора писателят Живко Желев.

„Сляпа неделя“ обнадежди многобройните фенове на Леонидов, че двубоя между повседневното и пространствата на духа не е приключил. Защото той твърди: ”Животът продължава да ни превъзхожда. Затова завиждам на животните, които убиват само при самозащита…” Според него, обществото ни като цяло е много затъпяло и сега боледува от безбожие, безсмислие, бедност, безделие, безпомощност, безпросветност, бездарие, безбъдност и бесовщина.

Сборникът с есета „Уплашеният човек”, която Леонидов издаде през тази щедра за него година, догодина ще има „двойно” продължение – това са две томчета с избрани нежности и политическа публицистика, озаглавени „Мъжката самота” и „Нежен диктат”.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване