12/02/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Най-големият противник на изборите в Русия е апатията

ДПА

В Русия масово наричат партията на Путин “Партия на мошеници и крадци”. Пародия на емблемата на “Единая Россия”

Управляващата партия в Русия начело с президента Дмитрий Медведев и министър-председателя Владимир Путин изглежда сигурен победител на парламентарните избори в неделя. Въпреки това Кремъл полага усилия да представи доказателства, че средният руснак наистина харесва управляващата партия.

“Единна Русия”, която разглежда себе си като партията, която може отново да изведе страната до величието на свръхсила, вероятно ще получи около 53 процента от гласовете на народа. Според неотдавнашно допитване на изследователския център “Левада” това би трябвало да е достатъчно за стабилно мнозинство в следващото законодателно събрание.

Комунистите, които са най-сериозните съперници на “Единна Русия”, ще имат късмет, ако съберат 20 процента. Социологически проучвания показват, че от останалите пет партии, записани за изборите, само една крайнонационалистическа и една левоцентристка партия имат шанс да преодолеят 7-процентовата бариера за влизане в парламента.

Контролираните от държавата медии, които имат господство върху новините в Русия така, както “Единна Русия” има господство върху политиката, стоят невъзмутимо зад Путин и Медведев. По подобен начин на практика всички губернатори на провинции, директори на заводи, командири на военни подразделения и кметове на големи градове открито агитират за управляващата партия.

“Главният резултат от вота вече е решен… а това поражда опасност от още по-голяма загуба на вяра в легитимността на изборите”, писа политологът Игор Бунин от Международния център на специалистите по избирателни системи.

Но ако се вярва на допитванията, “Единна Русия”, чиято репутация се крепи на предполагаемата широка и въодушевена подкрепа на всички правилно мислещи руснаци, би трябвало да загуби най-малко 50 места в парламента на избори с минимална избирателна активност.

С наближаването на изборния ден представители на властта в осемте часови зони на Русия се борят също толкова старателно да доведат избирателите до урните, колкото и да помогнат на “Единна Русия” да спечели изборите. Вероятно е съвпадение, че червено-бяло-синият заглавен надпис на правителствените обявления, призоваващи хората да гласуват, е почти същият като предизборните агитационни материали на “Единна Русия”.

Данни, събрани от независимия в. “Новая газета”, свидетелстваха за повече от 4000 докладвани нарушения на избирателното законодателство в периода преди вота в неделя. Сред докладваните само вчера нарушения имаше следните случаи: завод за трактори в Урал планирал групово да подкара работниците към избирателните секции; сибирска строителна компания заплашила да уволни служителите, които не гласуват за “Единна Русия”; а домоуправител в Мурманск обещал, че значително ще намали цените на комуналните услуги за жителите, които гласуват за управляващата партия.

“Всеки, който обича своя град, който е истински патриот, няма да бъде безразличен. Той ще подкрепи страната си… и ще гласува”, каза в изявление във вторник губернаторът на Санкт Петербург и висш функционер от “Единна Русия” Георгий Полтавченко.

Но шоу по държавната телевизия РТР през уикенда предложи друг поглед към руския начин на мислене. Когато публиката в студиото беше анкетирана по въпроса какви хора я безпокоят най-много, 4 процента отговориха “хомосексуалистите”, 18 процента казаха “алкохолиците”, а огромна част - 78 процента - посочиха “правителствените служители”.

Преди имаше изискване за минимална избирателна активност, за да бъдат легитимни парламентарните избори в Русия. Доминираното от “Единна Русия” законодателно събрание отмени това преди много месеци.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване