12/02/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

От възхода на политическия ислям печели демокрацията

в. Гардиън

От Тунис до Египет ислямистите печелят народния вот. Това не е заплаха за стабилността, а я прави реална възможност

Уада Ханфар. Снимка: от тв екрана

Ан Нахда, ислямската партия в Тунис, за ужас на Запада миналия месец спечели 41 процента от местата в Учредителното събрание, което ще изработи конституцията. Но резултатът на тази партия не е изключение на арабската политическа сцена. Миналия петък ислямската Партия за развитие и справедливост ПРС в Мароко спечели най-много гласове на изборите в страната и ще оглави новото коалиционно правителство за първи път в историята.

А на изборите в Египет очакванията са Мюсюлманските братя да станат най-голямата парламентарно представена партия. Възможно е това да се случи и другаде. Ако в Йемен се състоят свободни и честни избори, след като режимът на Али Абдула Салех падне от власт, Йеменският сбор за реформи, също ислямска партия, ще спечели с голямо мнозинство. Този модел ще се повтаря навсякъде, където демократичните процеси си проправят път.

На запад този феномен стана причина за дебати по “проблема” за възхода на политическия ислям. В Арабския свят нарасна и напрежението между ислямисти и застъпници на светския модел на управление, които се опасяват от ислямистките организации. Мнозина предупреждават, че Арабската пролет ще доведе до Ислямска зима, а ислямистите, макар да твърдят, че подкрепят демокрацията, скоро щели да се обърнат срещу нея. На запад стереотипните представи, които бяха насадени след 11 септември отново, излязоха на преден план.

В Арабския свят - и в Тунис, и в Египет, възникнаха светски антидемократични лагери, чийто претекст да са против демокрацията е, че ислямистите вероятно ще победят. Но шумът, който съпътстваше ислямистките победи, е безполезен; времето за спокоен и експертен дебат относно възхода на политическия ислям отдавна отмина.

Първо, трябва да си оправим терминологията. Понятието “ислямист” в мюсюлманския свят се използва за назоваване на онези мюсюлмани, които участват в обществения живот, опирайки се на исляма. Но под това участие не трябва да се разбират хора, противници на демокрацията.

На запад обаче понятието формално назовава онези, които използват насилието като свой метод и цел - така войнственият салафизъм, олицетворяван от Ал Каида, на запад се нарича “ислямистки” въпреки факта, че той отрича демократичното политическо участие (Айман аз Зауахири, лидерът на Ал Каида, разкритикува Хамас, когато организацията реши да участва в парламентарните избори в Палестина, както и неведнъж Мюсюлмански братя заради това, че се противопоставят на използването на насилие).

Това несъответствие в разбирането на понятието, както на запад, така и в мюсюлманския свят, често пъти беше използвано от деспотични арабски режими, за да потискат ислямските движения с демократични политически програми. Крайно време е да изясним нещата.

Ислямските реформаторски движения като Мюсюлманските братя например действат в рамките на политическите процеси. Те научиха тежкия си урок от въоръжения конфликт в Сирия срещу режима на Хафез Асад през 1982 г., заради който загинаха повече от 20 000 души и заради който хиляди други бяха хвърлени в затвора или бяха прогонени от страната. Опитът от Сирия накара най-популярните ислямски движения да избягват въоръжената борба и вместо това да запазят “стратегическо търпение”.

Второ, трябва да разберем историята на региона. На запад ислямистите са възприемани като новодошли в политиката наивни фанатици, вдъхновени от радикална идеология, нямащи никакъв опит. Всъщност те са играли много важна роля на арабската политическа сцена през 20-те години на миналия век.

Ислямските движения често са били в опозиция, но от 40-те години на миналия век насам са участвали в парламентарни избори, влизали са в съюзи с поддръжници на светските устои, с националисти и социалисти и са били в управлението на няколко страни - Судан, Йордания, Йемен и Алжир. Те са създавали съюзи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване