12/02/11 16:42
(http://radiomilena.com/)

По-скъпи билети за бързите влакове и спалните вагони

 От 1-ви декември  цените на билетите за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация на БДЖ се повишиха  средно с 15%. Промените в цените са заради повишените разходи на БДЖ, свързани с повишението в цените на дизеловото  гориво и електроенергията. „Цените на билетите за пътуване с влак не са увеличавани от месец юли 2008 г., като натрупаната инфлация за периода 2008 г. – 2011 г. доведе до значително увеличаване на номиналните разходи за извършване на транспортната услуга. Индексът на инфлация през месец август 2011 г. спрямо януари 2011 г. е 0,9%, но цените на дизеловото гориво за нуждите на БДЖ за същия период са се увеличили с 11,3%“, съобщава BurgasInfo.
Промени са въведени и в цените за спални места при пътуване с нощните влакове. С въведеното увеличение цената за пътуване в спален вагон за първа и втора класа се повишава с 2.00 лв., а за пътуване в спален вагон бизнес-класа – с 3.00 лв.
Въвежда се увеличение и в цената на железопътна карта „Класик“, която от 45.00 лв. става 50.00 лв. Тази карта дава право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.
Увеличаването на цените на билетите за пътуване с влак е една от допълнителните мерки, които ръководството на националния железопътен превозвач предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Очакваният ефект от повишаването на цените на билетите за пътуване с бърз влак със задължителна резервация е около 500 000 лв. за 1 година.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване