12/04/11 08:34
(http://radiomilena.com/)

Зърнопроизводителите: Вече не искаме пари, а само оставки

 Зърнопроизводителите вече не протестират за пари, а за оставки. Това обяви Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите по БНР. „Вече не искаме пари, бюджетната рамка е приета. Протестираме само за оставки. Ние сме хора на честта. Тези, които обработват земята са хора на честта”, каза той, цитиран от Агенция Кросс.„Не може министърът на финансите да си сложи подписа под едно споразумение и 5 дни след това да каже аз се оттеглям. Няма такова неща в правния мир”, заяви председателят на НАЗ. Той беше категоричен, че „тези, които са си сложили подписите и са излъгали, трябва да си подадат оставките”, визирайки министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов.
Христов подчерта, че той и колегите му не желаят политическа подкрепа от страна на опозицията за своя протест.
„Г-н Христов знае много добре, че до последно аз бях единственият, който не искаше този бюджет за земеделието да бъде изпълнен.  Зърнопроизводството като сектор обаче е най-силният в България и трябва да отстъпи в името на другите”, каза в отговор министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Той увери, че правителството няма да ощети другите сектори в земеделието – животновъди, зеленчукопроизводители, тютюнопроизводители, като вземе средства от тях, за да даде на протестиращите зърнопроизводители.
„От два дни ми звънят от други сектори в земеделието да ме питат дали под натиска на зърнопроизводителите няма да вземем нещо от тях”, каза той.
Радослав Христов отрече твърденията, че в дъното на протестите стои земеделски „октопод”. „Причината за тях са проблемите на прехода, от средата на 90-те години, които все още не са овладяни”, поясни той.
„Не мога да отговоря дали е имало насилие и заграбване на земеделски земи”, заяви Христов по повод изнесената от РЗС информация, че шепа едри земевладелци, обработващи стотици хиляди декари и взели десетки милиони европейски пари, са използвали такива мерки срещу дребни собственици при комсацията на земите си.
Христов не отговори на въпроса дали сред едрите земеделски производители у нас има спонсори на ГЕБР. „При нас има привърженици на всякакви партии”, каза той.
Министърът на земеделието Мирослав Найденов увери, че статутът на заменените гори, заради които ЕК образува наказателна процедура срещу страната ни, не е бил и няма да бъде променян, с цел използването им за обработваеми земи и други цели.
„Гарантирам, че заменените гори и към този момент са гори. Няма да се колебаем независимо за кой става дума, ще защитим държавния интерес”, заяви Найденов.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване