12/04/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Лифтовете на Витоша спират работа

„Туристическа и ски зона „Алеко“ в Природен парк „Витоша”, спира работа за идния зимен сезон, съобщи Костадин Костадинов, изпълнителен директор на „Витоша ски” АД.
Основната причина за спирането на лифтовете са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и липсата на перспективи за по-нататъшното развитие на „Туристическа и ски зона „Алеко”.
"Витоша ски” АД и „Въжени линии” АД не могат да прочистят просеките на съоръженията. Новият Закон за горите предвижда за обслужването на съществуващите лифтове и влекове да се учреди сервитут. За да кандидатства „Витоша ски” АД за сервитут, следва да приложи копие от влязъл в сила подробен устройствен план. Разработеният от дружеството Специализиран подробен устройствен план все още не е приет, тъй като екоминистърът е отменил становището по екологична оценка и процедурата е върната в РИОСВ- София.
Освен това според Закона за горите за ползването на ски пистите трябва да бъде сключен договор за наем. Според Закона за горите обаче подобен договор не се допуска, а това прави невъзможна и обработката на пистите.
В добавка без приет Специализиран подробен устройствен план на „Туристическа и ски зона „Алеко” от компанията не могат да категоризират нито една друга писта освен „Витошко лале”, а Законът за туризма забранява да се предоставят туристически услуги на некатегоризирани обекти.
„За съжаление до настоящия момент няма разрешение на създалите се проблеми, които ни принуждават да вземем единствено възможното и законосъобразно решение да спрем работа“, каза Костадинов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване