12/04/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Партията на Путин се срина на изборите

Путин гласува. Снимка: официален сайт

“Партията на властта” “Единна Русия” на Владимир Путин претърпя срив на гласовете на парламентарните избори в неделя, които печели с по-малко от 50% при 64% на предишния вот преди четири години. По данни на допитване до гласоподавателите (екзит пол), проведено от Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) в Държавната дума влизат четири партии, предаде Интерфакс.

На парламентарните избори на 4 декември „Единна Русия” е получила 48.5% от гласовете на избирателите, Комунистическа партия на Руската Федерация (КПРФ) – 19.8%, „Справедлива Русия” – 12.8%, Либерално-Демократическата Партия(ЛДПР) – 11.42%, показват резултатите на екзит пол. Останалите партии, според изследваните, не са преодолели 7-процентната бариера, необходима за влизане в Държавната дума.

Ако бъдат потвърдени, тези резултати са сериозно поражение за Путин, тъй като парламентарните избори бяха разглеждани като тест за неговия личен авторитет преди връщането му на президентския пост след три месеца. Онлайн изданието Газета.ру отбелязва, че на предишните избори данните от екзит пола на ВЦИОМ са били съвсем близки до окончателния резултат.

Партията на Путин ще има 220 депутати в 450-членната долна камара на руския парламент при 315 сега. Това означава, че “Единна Русия” може да няма и обикновено мнозинство в новата Дума, където досега разполагаше с конституционно от две трети. Още три партии влизат в новия парламент – комунистите с 19.8%, “Справедлива Русия” – 12.8% и либералдемократите -11.42%.

Останалите три партии, допуснати за участие във вота (”Яблоко”, “Правое дело” и “Патриоти на Русия”), вземат по-малко от 5 процента, според данни от екзит пол, обявени в руските медии. По данни на ЦИК избирателната активност е била малко над 50%.

Изборите за Държавна дума (долната камара на парламента) протекоха при безпрецедентни мерки за сигурност, съмнения за изборни нарушения и драстичен натиск спрямо независими граждански и политически групи. Над 100 души бяха задържани в Москва и 70 в Санкт Петербург за участие в неразрешени демонстрации в деня на изборите, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на вътрешните работи.

Сред арестуваните в руската столица са двама водачи на крайни опозиционни групи - Едуард Лимонов, председател на партия “Другата Русия”, и Роман Доброхотов, лидер на движението “Ние”. Те бяха задържани на “Триумфалния площад”, в центъра на Москва, където до 300 души се бяха събрали на неразрешена демонстрация. На митинга присъстваха около 200 журналисти.

Полицията арестува 12 от близо трийсетината души, които се бяха събрали без разрешение на “Червения площад”, също в центъра на Москва, и отказаха да се разотидат. Мерките за сигурност са безпрецедентни. Над 51 000 служители на полицията и Вътрешни войски следят за реда в Москва, а в цялата страна броят им е 330 000. В Санкт Петербург бяха задържани 70 участници в неразрешена демонстрация. Те се бяха събрали по призив на партия “Другата Русия” пред метростанция “Гостиний двор”, скандирайки “Вашите избори са фарс”.

Центърът на руската столица, включително Червения площад, бяха блокирани от полицаи и военни, които обясниха, че са получили заповед да затворят площада, защото е заледен и опасен за пешеходците. Това обаче не пречи хиляди привърженици на прокремълското движение “Наши” да се събират в центъра на Москва за митинг. По-рано през деня силите за сигурност арестуваха десетки опозиционери, опитали се да разпръснат листовки и да скандират, че парламентарните избори са незаконни, предаде БНР.

Основните нарушения, за които се съобщава, са многократно гласуване със специални талони, пускане в урните на голям брой предварително попълнени бюлетини и незаконна агитация, предаде кореспондент на БНР от Москва. Централната избирателна комисия засега не коментира тези сигнали. Друго нарушение е, че наблюдателите на много места не са допускани в избирателните секции или всячески се пречи на дейността им.

Хакерски атаки блокираха сайтове на независими наблюдатели и медии. “Голос”, ...

Публикувана на 12/04/11 22:35 http://e-vestnik.bg/13304/partiyata-na-putin-se-srina-na-izborite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване