12/04/11 17:17
(http://www.klassa.bg/)

Пациенти искат независим орган за защита от лекарски грешки

Настояваме за създаване на независим орган за защита на пациентите при лекарски грешки. Това заяви вчера председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев. Той очерта три варианта за промяна на модела за решаване на споровете лекар-пациент, позовавайки се на положителния опит във Великобритания и Германия. Първият предвижда създаване на независима институция от експерти и общественици по примера на Обединеното кралство, вторият - разширяване правомощията на съществуващата Изпълнителна агенция „Медицински одит“, а третият - цялостно реформиране на действащите комисии към Българския лекарски съюз на регионално и национално ниво. Промените трябва да гарантират ролята на обществото при вземане на решения по казуси за лекарски грешки, изплащане на справедливи обезщетения за доказана докторска немарливост и ясна, ускорена процедура за извънсъдебно решаване на споровете лекари-пациенти.
Според д-р Хасърджиев законопроектът за правата и задълженията на пациентите, обсъждан в парламентарната комисия по здравеопазване, не подобрява системата и се налага да бъдат нанесени посочените от НПО корекции. Предложенията са изпратени до здравния министър Стефан Константинов и комисията по здравеопазване в Народното събрание с настояване да залегнат в Закона за правата и задълженията на пациента. „В обществото има огромно напрежение след поредните случаи на лекарски грешки. Виждаме пълната неспособност на лекарското съсловие да предложи конкретни мерки за поправяне на системата. Затова се налага да посочим решение“, аргументира се председателят на НПО. През 2009 година във Великобритания от Медицинския регистър са заличени и загубили правото да практикуват 85 лекари, илюстрира ефикасността на модела, ползван от англичаните д-р Хасърджиев. Представителите на граждански движения Павел Македонски и Радослав Благоев, чиито деца и съпруги станали жертви на лекарски грешки, пък настояха за промяна в системата за съдебномедицинска експертиза и периодично сертифициране на лекарите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване