12/04/11 09:26
(http://radiomilena.com/)

Русия избира парламент

Провеждат се  парламентарни избори в Русия, предаде Econ.bg. Точно в полунощ московско време (22 ч. българско време вчера) отвориха избирателните секции в Далечния изток – в Магаданска и Сахалинска област, на Камчатка и Чукотка и в редица райони в Якутия. Последните секции ще затворят днес в 21 ч. московско време (19 ч. българско време) в балтийския анклав Калининградска област.
Около 110 милиона руски гласоподаватели са приканени да изберат в неделя новия, шести състав на 450-местната долна камара на парламента – Държавната дума.
Избирателите ще могат да упражнят правото си на глас в 96 000 изборни секции, в чужбина се очаква да гласуват 1,8 млн. души, за които са създадени 369 секции.
За пръв път в историята на съвременна Русия в парламентарния вот ще участват всички регистрирани партии – както парламентарните „Единна Русия“, компартията, Либерално-демократичната и „Справедлива Русия“, така и непарламентарните в момента „Яблоко“, „Правое дело“ и „Патриоти на Русия“.
Депутатите на новата Държавна дума ще бъдат избрани само по пропорционалната система или с партийни листи. Прагът за влизане на партиите е 7% от гласовете на избирателите. 8 кандидати ще се борят за едно депутатско място.
Отпечатани са 111,7 млн. бюлетини, защитени от фалшификации със специален знак. В 10 региона на страната бюлетините са отпечатани не само на руски, но и на местни езици.
Изборите ще бъдат следени от 500 руски и 700 чуждестранни наблюдатели.
„Единна Русия“ – партията на Владимир Путин, чиято листа се оглавява от президента на Русия Дмитрий Медведев, е безспорен фаворит на парламентарните избори, въпреки че вотът би могъл да покаже свиване на подкрепата за властта, олицетворявана от бившия агент на КГБ.
В петък президентът Медведев призова руснаците да направят „добрия избор“. „Сигурен съм, че заедно ще можем да превърнем Русия в истински модерна страна много развита и приятна за живеене, така че направете добрия избор на 4 декември“, призова Медведев в обръщение към нацията, подчертавайки, че страната няма нужда от парламент, „раздиран от противоречия“.
Путин пък прикани гласоподавателите да не се вслушват в призивите на радикалната опозиция за бойкот на вота. Според най-новото проучване на независимия институт Левада „Единна Русия“ се подкрепя от 65 на сто от избирателите през ноември, след като е изгубила 12 пункта за един месец.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване