12/05/11 21:44
(http://www.klassa.bg/)

Несглобяемата мозайка на живота

Може ли да се сглоби пъзелът на живота?!
Дизаинът на мебелите може ли да се тълкува като пластическо овеществяване на сложни пространствени идеи и решения?! Въпросите и отговорите повдига провокативната експозиция в Галерия Credo Bonum, която представя през празничните седмици нов кураторски проект между две интересни фигури на съмременната арт сцена - Константин Ачков и Петър Захаринов. Изложбата ще се състои в периода между 12 декември – 15 януари 2011. Вернисажът е на 12 декември 2011 (понеделник), 18.30 часа.



Това, което обединява Константин Ачков и Петър Захаринов, не е само сглобката и стратегията, която са избрали да подходят към дизайна. Освен, че напомня пъзел, техният дизайн не е просто сглобяване на части, а интелектуално предизвикателство, което влияе на външния вид и функционалността на мебелите, но и ни кара да възприемаме ежедневната си среда с други очи, будно внимание и въображение. Върху тази особеност акцентира и настоящата изложба. Всеки отделен съставен модул в техните мебели може да се разглежда и като самостоятелно произведение, а процесът на сглобяването им в стол или маса е вече концепция, мисъл и изкуство в най-чист вид, които правят съпричастна и публиката.



Двамата автори идват от различни области на изкуството. Ако Константин Ачков е скулптор, то Петър Захаринов е архитект. В техния случай това им дава предимство, тъй като позволява да съзрат във функцията и материала много по-голям потенциал за творчество. Простата на пръв поглед форма попада в чудна комбинаторика, която чрез мисълта на автора образува съвсем функционален обект. И това възможно най-убедителното доказателство, че има български продуктов дизайн и то на най-високо световно ниво.

Арх. Петър Захаринов напоследък нашумя с проектираните от него, вдъхновени от самозаключващи се механични пъзели маси Praktrik, които се изработват от естествени, екологични и безвредни материали. Те са сглобяеми и разглобяеми, освен че имат утилитарно предназначение, са предизвикателство и забавление за собствениците си.
Петър Захаринов е автор и на други мебели. Сглобяемата му етажерка от шперплат AB system влезе в селекцията Young Balkan Designers, която бе представена на тазгодишното издание на Salone Satelitte.



Константин Ачков участва в изложбата с няколко авторски модела столове: Android-system, Fangs, Frame, Ko-Ko, Stack, а Петър Захаринов със столове и маса: 1x3, VIC и VST. Съвременен прочит на традиционните трикраки български столчета. За изработката на серията Kolibri (както и на колекциите Android System и Fangs) Константин Ачков се спира на листове от буков шперплат, дебели 18 мм. Технологията е идентична като при цитираните серии - рязане със CNC (ЦПУ - цифрово-програмно-управляем) рутер. За сглобяването на отделните части не е използвано лепило, винтове или пирони. Съединяват се на принципа на пъзел. Kolibri се представя в три варианта - табуретка, стол с облегалка и бар стол. Табуретката е включена в експозицията "There or There Isn't: Bulgarian Product Design Now", организирана в Haus Wittgenstein.



Константин Ачков е роден през 1973 г. в София. Завършил е специалност „Скулптура” през 2002 г. в класа на проф. Крум Дамянов. Преди няколко години насочва творческите си търсения и усилия в областта на Тенсегерити (Tensegrity), като създава уникални не само за България, но и в световен мащаб, образци на това направление в изобразителното изкуство. За работата си получава признание от Кенет Снелсън (Kenneth Snelson), изобретателят и основната личност, с принос за развитието на Тенсегрити и проф. Стивън М. Ливайн (Dr. Stephen M. Levin), който въвежда някои от фундаменталните му принципи в революционното медицинско направление Биотенсегрити (Biotensegrity). Напоследък скулпторът работи в областта на продуктовия дизайн, а неговите реализирани проекти предизвикват все по-голям интерес.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване