12/06/11 19:06
(http://www.klassa.bg/)

S&P преразглежда рейтинга на 15 страни в еврозоната

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's обяви в понеделник вечерта, че могат да понижат кредитния рейтинг на 15 страни от валутния съюз, сред които попаднаха Германия и Франция, предадоха световните агенции. Решението дойде часове след срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, на която поискаха нов договор за ЕС и автоматични санкции за непослушните във фискално отношение държави с дефицит над 3%.
От S&P са готови да направят преоценка на рейтинга на конкретните държави, сред които и Германия и Франция, които „са под наблюдение отблизо” заради дълговата криза, пише в съобщение на оценителите. От там прогнозират, че има 50% шанс рейтингът на 6 държави да бъде понижен с една степен от най-високата оценка ААА (Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Финландия и Холандия) до 90 дни, а на останалите девет държави от еврозоната – с две степени. Решението е било продиктувано от "убеждението, че през последните седмици системният стрес в еврозоната се увеличава до такава степен, че оказва отрицателно въздействие върху кредитното положение в еврозоната като цяло".
Рейтинговата агенция посочва 5 основни фактора за генерирането на системен риск: затегнатите кредитни условия в еврозоната, подчертано по-високата рискова премия на все повече държавни книжа, дори и такива с оценка AAA; разногласията в ЕС как да се възвърне доверието на пазарите, а в дългосрочен план - как да се осигури по-голяма икономическа, финансова и фискална съгласуваност между страните от еврозоната. Сред рисковите фактори са високите нива на задлъжнялост на държавно ниво и на ниво домакинства и увеличаващият се риск от рецесия през 2012 г. Според агенцията се очаква свиване на икономиката в Испания, Португалия и Гърция догодина, но има и 40% риск от спад в еврозоната като цяло. Решението на агенцията идва само няколко дни преди плана, който трябва да предложат евролидерите в края на седмицата на срещата на върха в Брюксел.
Вчера от S&P съобщиха, че обмислят и понижението на рейтинга на Европейския фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Facility – ЕФФС) с една или с две степени в зависимост от оценките на шестте страни с ААA. „В зависимост от резултата от нашия преглед на рейтингите на държавите - членки във фонда, може да понижим дългосрочния му кредитен рейтинг с една или две степени“, се посочва в съобщението на оценителите. Евентуално орязване ще се отрази и на банките и компаниите, тъй като рейтингът им не може да бъде по-висок от този на страната.


Франсоа Бароа: Не са взели предвид последните идеи на Меркел и Саркози

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози отговориха на предупреждението на S&P, като заявиха, че са обединени в своята решимост заедно с европейските си партньори да вземат всички необходими мерки, за да осигурят стабилност в еврозоната. Според френския финансов министър Франсоа Бароа при обявяването на предупреждението за понижаване на кредитния рейтинг агенцията не е взела предвид това споразумение. Париж няма да прибягва до нови мерки за икономии, това, което трябва да направим, е да засилим координацията в европейската политика, посочи още той, цитиран от Ройтерс. И Австрия, която е сред заплашените страни, също излезе с позиция. В съвместна декларация на федералния канцлер Вернер Файман и вицеканцлера и министър по европейските и международните въпроси Михаел Шпинделегер се казва, че "Австрия и другите страни от еврозоната вече са набелязали мерки за постепенно намаляване на бюджетните дефицити и облекчаване на дълговото бреме", съобщи ИТАР-ТАСС.
Финландското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс, увери, че банките в страната са относително стабилни и не се нуждаят от някакви действия на държавата, каквито S&P споменава като рискове.


Юнкер: Не съм разстроен, но съм удивен

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че предупреждението на S&P относно кредитния рейтинг на страни от eврозоната е шокиращо и преувеличено. В интервю пред немско радио той предупреди, че рейтинговата агенция е подронила репутацията си, след като не успя да предвиди правилно дълговата криза в САЩ. Именно заради това техните решения според него трябва да се приемат скептично. "Не съм разстроен, но съм удивен – напоследък бяха положени съществени усилия за преодоляване на кризата, в частност мерки за бюджетни икономии в Италия и Ирландия. Това е голямо преувеличение и несправедливост", посочи Юнкер пред германски медии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване