12/06/11 14:12
(http://radiomilena.com/)

Зърнопроизводители: ДянкоФ е лъжец и май не е наред!

Около 1000 производители скандираха оставка и освиркваха министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов пред храм паметника „Александър Невски“ и по пътя към Министерски съвет.

Протестиращите изразиха своите искания пред правителството, като според тях министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков трябва да напуснат постовете си.

Земеделците стигнаха и по-далеч като коментираха, че най-вероятно Симеон Дянков не е добре.

„Не може да се вярва на министър, който си оттегля решението едва един ден след вземането му“, обосноваха се земеделците.

Земеделските производители призоваваха НС да потърси сметка от правителството за неизпълнените ангажименти в сектор Земеделие.

От националния комитет за протестни действия на неправителствените организации в сектор Земеделие подготвиха специална декларация до депутатите, в която се казва: „Ние се обръщаме към вас, народните представители, като представители на най-висшия орган на държавата, за да анализирате задълбочено и отговорно причините и размера на нашия протест, поведението и управлението на излъченото от вас правителство. Обръщаме се към вас да потърсите сметка от правителството за поетите и неизпълнените ангажименти. За да се гарантира социалният мир и просперитетът на работещите хора в България, трябва да има непримирим парламентарен и обществен контрол“.

Протестът бе подкрепен и от представители на редица други подотрасли. Към него се присъединиха представители на животновъдния и пчеларския сектор. „Злият гений на българското земеделие и на много други сфери от обществения живот се именува Симеон Дянков. Този субект, долетял от други географски ширини, груб и арогантен заради своето его, методично съсипа българската държава и мори българския народ“, заяви пред насъбралото се множество председателят на Съюза на българските кооперации Петър Николов.

„Аморално е да се правят опити за противопоставянето на земеделските производители. Няма да сработи при нас правилото разделяй и владей. Всички, които сложихме подписите си под споразумението за финансовата рамка нееднократно сме заявявали, че не искаме нито стотинка от сумите, заделени за другите подотрасли в аграрния сектор“, категоричен бе Николов.

След храм-паметника „Александър Невски“ протестното шествие тръгна към Министерски съвет.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодуинов призова земеделците да не се плашат и да отстоява правата си. Той приветства различните сектори от земеделието като животновъдството, зърнопроизводството, пчеларството и други.

Под звуците на тъпани и гайди на протеста зърнопроизводителите излязоха с лозунги: „Господа управляващи, елате да ви подарим Бентлитата, които виждате!“, „Найденов, ела при нас заедно да обработваме земеделската земя, тук ти е мястото!“, „Не сме зърнари, ние сме производители на хляб!“, „Колко още искате да пиете земеделска кръв?“, „Дянков да си ходи там, откъдето е дошъл!“, „Не приемаме лъжата за принцип и манипулациите за политика!“. „ДянкоФ е лъжец. Бойко, и ти ли?“

Около 15:20 часа председателят на Националната асоциация на зърнопроизодителите Ангел Вукодинов и зам.-председателят Радослав Христов закриха националния митинг-протест на браншовите организации от сектор „Земеделие.

Вукодинов каза пред протестиращите, че в 13.55 часа му се обадила секретарката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за евентуална среща с всички браншови организации, но не е постъпила официална покана.

„Вчера постъпи такава покана, но не е нормално да се правят срещи преди шествието”, каза Вукодинов. Той съобщи, че утре вечер най-вероятно машините ще се изтеглят извън София. Утре митингът ще започне в 12.00 часа. Той ще премине по същия начин като днешния. Тази вечер от 18.00 часа всички регионални организации са длъжни да имат представители в Управителния съвет на асоциацията, каза Ангел Вукодинов.

/actualno.com/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване