12/06/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Изборни сюрпризи в Словения

в. Виесник

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Един ден след непредвидимите до последния момент словенски избори, неизвестността продължава. Победителят Зоран Янкович започна разговори за възможни коалиции с изявлението, че ще отвори врати за всички, освен за Янез Янша бивш словенски премиер и лидер на Словенската демократическа партия , когото обвини, че едно говори, а друго върши. Първите разговори Янкович обяви с Борут Пахор.

Досегашният премиер, когото също всички отписаха, сякаш политически възкръсна и с подкрепата от около 10 процента отново представлява важна политическа сила. Но главната политическа звезда е Зоран Янкович. Той не бе достъпен за медиите в понеделник, тъй като веднага започна разговори със своите партийни колеги.

За седем седмици Зоран Янкович направи невъзможното - той оформи екип и основа партия и получи подкрепата на около 300 000 граждани. Зоран Янкович триумфира в едно от най-неизвестните състезания в Европа през последните десетина години. Янкович не е неизвестен в Словения, но най-много го свързват с Любляна - град, на който е кмет от два мандата.

С гласовете на жителите на Любляна той победи Янша, тъй като получи най-голяма подкрепа в столицата. Той успя и в още едно нещо, което дълго време ще бъде предмет на анализи - 48 часа преди изборите догони преднината на Янша от почти 12 процента. Преди няколко месеца твърдеше, че държавната политика не го интересува, но всичко бързо се преобърна. Навлезе в изборната надпревара и като дългогодишен любител на спорта разбра, че няма да се предава до самия край.

Самият Янша направи редица грешки в последния момент. Една от тях бе отворено писмо към обществеността, в което педантично посочва всяка финансова транзакция, с която е придобил недвижима собственост. Редуват се кредити, специални доходи, участия, дялове, но и големи суми, за които обикновените граждани може само да сънуват. Янша сгреши, че в последния момент не се появи на телевизионен дуел.

Иначе, според медиите, той е резервиран и може би дори кисел, което показва близостта на словенската дясна политическа сцена с Хърватия. Накрая го критикуваха, че не е дошъл на последния дуел и не е изключено това да е вкарало вятър в платната на Янкович. Пред телевизионните камери не блестеше и Янкович, тъй като се видя, че и в неговата набързо скалъпена програма има много дупки, но той сътрудничи с медиите и накрая бе възнаграден.

Зоран Янкович напълно осъзнава трудностите, които ще има в провеждането на реформите, ако получи премиерския мандат. Това особено се отнася за реформата в пенсионната система, тъй като някои партии оказват трескава съпротива и по никакъв начин не искат да удължават трудовия стаж преди да отидат в пенсия. Докато Янша задълбаваше в очевидно мръсното бельо или поне сметки, които е трудно да се оправдаят само с едно писмо, Янкович не се занимаваше с това.

Критикуваха го медиите от всички страни, особено когато “забрави” да декларира част от имуществото, приписано на сина му. Някои твърдяха, че “тежи” десетки милиона евро, а Янкович не каза и една дума за всичко това. Посвети се на програмата, обикаляше Словения, разговаряше с бизнесмени. Когато научи за победата, бе почти изненадан, макар още в понеделник да заяви, което е напълно разбираемо, че е очаквал победата. Словенските анализатори изтъкват ролята на Милан Кучан, уважавания бивш президент, на чието мнение словенците държат, който изцяло подкрепи Янкович. “Старият котарак очевидно знае какво прави”, казват в Словения.

В крайна сметка не победи нито левицата, нито десницата, тъй като Янкович не принадлежи на нито един идеологически блок, макар да е по-близо до левите идеи. Но заедно с това е отворен към другите, което показва желанието в неговото правителство да влезе Грегор Вирант. Става дума за успял човек на ...

Публикувана на 12/06/11 22:30 http://e-vestnik.bg/13321/izborni-syurprizi-v-sloveniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване