12/06/11 19:11
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката често работи на празни обороти

Често икономиката ни работи на почти празни обороти, с много ниски заплати, инвестиции и добавена стойност. Това е една от нейните стари слабости, които останаха и през 2011 г., заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, след като участва в церемонията по връчване на годишните награди на БСК за принос в развитието на икономиката "ИН-5". Тази година бяха отличени 15 фирми. Със сребърен знак и грамота бяха наградени „Пристанище Бургас“ ЕАД, „Витавел“АД-Луковит, „Свилоцел“ ЕАД-Свищов, „Астроида“ ООД-Панагюрище и „Империал груп“ ООД-Слънчев бряг. Златен знак и диплом получиха „АББ България“ ЕООД, „Донидо машин индъстри“ АД-Хасково, „Амет“ ООД- София, ЦКС и „Ерато холдинг“ АД-Хасково. С пластика „ИКАР" и вписване в почетната книга на БСК бяха удостоени „Амер спортс България“ ЕООД -Чепеларе, „Алкомет“АД- Шумен, „Папас-олио“АД-Ямбол,“М+С Хидравлик“ АД-Казанлък и „Фесто производство“ ЕООД-София.
Подобни компании могат да направят всяка една икономика успешна и обществото богато, защото инвестиции, иновации, индустрия носят високите доходи. Това е и стратегията на правителството, допълни Трайков. Той каза, че не може да се отрече и тенденцията за повишаване на продуктивността на предприятията през последната година. По този признак икономиката ни е сред най-добрите в Европа. Тази продуктивност идва със загубата на работни места в едни сектори и увеличаването им в експортноориентираните отрасли. Един от най-добре представящите се отрасли през тази година е промишлеността. Силните страни на икономиката ни за тази година се състоят в това, че преструктурираните браншове, с много добавена стойност в тях, продължиха да се представят добре. Това са туризмът и земеделието, отбеляза Трайков. През следващата година той смята, че това трябва да продължи, но е необходимо да има увеличаване на отраслите, които носят висока добавена стойност. За това помага и оперативна програма "Конкурентоспособност". По една от мерките - за енергийна ефективност в предприятията, по програмата и от ЕБВР, ще има общо 300 млн. евро за инвестиции. По втората мярка, която е в почти същия финансов размер, ще има средства за кредити на половин цена за малките и средните предприятия, посочи министърът.
Според него банките, в които държавните предприятия държат парите си, трябва да се избират с конкурс. Много често банките, избрани по време на предходното правителство, остават предпочитани, тъй като и при новите конкурси те са дали най-добри оферти, може би защото най-добре познават бизнеса, е мнението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Той е уверен, че еврозоната няма да се разпадне.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване