12/06/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямисти тръгват по пътя на Турция

Франс прес

Набрали увереност от представянето си на изборите в арабския свят, ислямистите поглеждат крадешком към турския модел, но за да имат същия успех, те трябва на първо място да се справят с икономическите предизвикателства в измъчваните си от безработица и бедност страни, смятат анализатори. “Те гледат на Турция като на образец, тъй като успехът на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) силно подобри живота на турците”, казва директорът на изследванията в Центъра “Брукингс” в Доха Шади Хамид. Управляващата в Турция ПСР произхожда от ислямистко движение. “Това не е свързано толкова с исляма, колкото с икономиката”, допълва той.

Спечелилата парламентарните избори в Тунис ислямистка партия “Ан Нахда” открито се позовава на турския модел, а турският премиер Реджеп Тайип Ердоган направи през октомври проследени с внимание посещения в страните от Арабската пролет, главно Кайро и Тунис, срещайки се с водача на “Ан Нахда” Рашид Гануши и с египетските “Мюсюлмански братя”. В туниската столица той заяви, че “ислямът и демокрацията не си противоречат” и че “един мюсюлманин може много успешно да управлява държава”.

Именно този успех ислямистките движения, основавайки се на изборните си победи, искат да повторят въпреки съществуващите базисни различия с турския политически модел, който има силно изразен светски характер. “ПСР се превърна в нещо като ръководство за тези ислямистки партии”, подчертава Абдел Бари Атуан, главен редактор на базирания в Лондон в. “Ал Кудс ал араби”. “Те искат да я имитират, след като видяха как е извела Турция до 17-та икономика в света, с растеж, който може да накара преживяваща криза Европа да позеленее от завист”, допълва той.

Анализаторите смятат, че точно икономиката ще е критерият, по който ще бъдат оценявани мароканските, туниските или египетските ислямисти веднъж щом съставеното от тях правителство заработи. “Те спечелиха отчасти понеже чрез влиятелните си благотворителни мрежи през цялото време бяха на страната на бедните и икономиката стана един от приоритетите им”, обяснява Атуан.

Наблюдателите са единодушни като казват, че “ислямистката вълна” в района се дължи най-вече на факта, че останалите партии, и главно либералите, не представиха истинска програма, която да се конкурира с много добре организираните ислямисти.

След като десетилетия бе изтласкан в периферията от светски, но диктаторски режими, “политическият ислям е преходът, необходим докато другите партии се организират”, твърди политологът от университета “Париж-Юг” Хатар Абу Диаб. “Ще видими дали наистина ислямът е “отговорът”", добавя той, правейки препратка към лозунг, възприет от някои от тези ислямистки течения.

Арабските революции бяха предизвикани от хората, които искаха повече свобода, но най-вече повече социална справедливост и по-добри икономически перспективи. Оттук, според анализаторите, идва и необходимостта да се даде шанс на тези ислямисти, които никога не са управлявали, въпреки опасенията, които те будят в светските среди и у Запада.

“Демокрацията е при урните и ако народът е избрал ислямистите, така да бъде, отбелязва Атуан. “Те никога не са били на власт, така че защо да не им дадем възможност да опитат”, добавя той. “Западът няма особен избор: ако ислямистите са дошли на власт чрез свободни избори, нещата са прости - те трябва да приемат този демократичен резултат”, казва на свой ред Шади Хамид.

Партия “Ан Нахда” вече се ангажира да пази постигнатото от тунизийците и да насърчава туризма. В Египет водачът на “Мюсюлмански братя” дори огласи амбицията на своето движение да привлича в страната 50 милиона туристи годишно. “В Мароко, Тунис и Египет, където туризмът осигурява солидни постъпления в хазната, тези движения не могат да използват картата с ислямистката идентичност в ущърб на икономиката”, отбелязва Диаб.

БТА

Публикувана на 12/06/11 22:20 http://e-vestnik.bg/13319/islyamisti-tragvat-po-patya-na-turtsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване