12/06/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Какво постигна руската опозиция в една нечестна игра?

Газета.ру

Опозиционно настроените избиратели постигнаха максимално възможното на изборите за Държавна дума. Миналата седмица “Газета” помести моя дописка (Среден пръст в урната или протестно гласуване по руски), където бяха разгледани три стратегии за гласуване на опозиционно настроените в изборите на 4 декември.

Огласените вече първи резултати ни дават възможност за предварителна равносметка: какъв е ефектът от прилагането на тези стратегии и каква оценка заслужават? За мен това е особено важно, доколкото бях подчертал, че подкрепям едната и имам възражения срещу другите две стратегии. А човек трябва да поема отговорност за думите си.

Готов съм да призная за най-резултатна - в известен смисъл, стратегията на бойкота. Активността бе ниска. На хартия тя едва надхвърли 60 на сто от общия брой избиратели. Сиреч на практика е била още по-ниска, тъй като въпросните 60 процента включват мъртъвци, изчезнали безследно и заминали в чужбина, вместо които по традиция гласуват членовете на избирателните комисии. А също и голям брой хора, които гласуват по няколко пъти, защото пускат бюлетини за “Единна Русия”.

Основният практически резултат от прилагането на тази стратегия са доста високите показатели на “Единна Русия”. Не се наемам да твърдя, че при по-висока активност партията би събрала по-малко гласове. Но съм сигурен, че това би принудило властите да положат далеч повече усилия, за да възпрепятстват избиратели, да пренаписват протоколи, да тъпчат урните с фалшиви бюлетини, а и за други чаровни похвати от руската изборна практика.

Тези усилия може би щяха да предизвикат малко по-силно противодействие от страна на “легалната опозиция” (тя всъщност никак не обича директно да крадат гласове от нея), от страна на другите политически сили, медиите и обществеността. Щяха да бъдат забелязани. Да, историята не търпи условно наклонение, но все пак се осмелявам да предположа, че това никак не би било благотворно за легитимността на мероприятието, наречено “избори”.

Естествено съм далеч от мисълта, че основен фактически движещ фактор тази стратегия са били дейци на опозицията като Каспаров или Лимонов или пък публицисти политтехнолози от рода на Белковски с негови “общоруски народен тил”. Главната сила, вдъхнала на тъй много наши сънародници куража за бойкот, бе самата “Единна Русия”. Защото имаше интерес от бойкота.

Към края на кампанията вече неизменно се подразбираше (макар да не бе общопризнато), че “Единна Русия” действа за ниска избирателна активност в онези региони, където не може да обяви тотална мобилизация по административен път. По-точно, стремежът й бе да ограничи активността до броя на административно мобилизираните избиратели. Ако са много - добре. Малко ли са - пак хубаво, стига да не дойдат излишни. И понеже все пак е партия на реалните дела, донейде сполучи.

Тъй че стратегията на бойкота даде резултат, но твърде специфичен: подпомогна “Единна Русия”. Както впрочем се очакваше. И напротив - стратегията с повреждане на бюлетините, известна също като “НаХ-НаХ” (намек за неприличен израз в смисъл “вървете по дяволите” - б. р.), изобщо не постигна видими резултати. Както сочат предварителните данни, невалидните бюлетини са 1,5 на сто. Пък и 3 на сто да са, каква е разликата? Все едно става дума за нищожно малка величина.

Тук вече няма значение дали наистина повредените бюлетини са толкова малко или пък всъщност са били много, но при преброяването всички са били сложени в тестето на “Единна Русия”. Ако е второто, нали предварително се знаеше, че ще стане точно така. Защото си беше ясно от самото начало: нека да си претендират авторите на “НаХ-НаХ”, че щели да държат нещата под контрол и да сгащят на място всеки злосторник - всичко това е просто блъф.

Но пък стратегията да се гласува за коя да е друга ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване