12/06/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Насилието в Мексико не стихва

ДПА

Започва последната година от мандата на мексиканския президент Фелипе Калдерон, но насилието в страната продължава да е огромно предизвикателство. Повече от 45 000 души са загинали в Мексико в резултат на насилието, свързвано с организираната престъпност, откакто на 1 декември 2006 г. Калдерон положи клетва за шестгодишен президентски мандат.

Той превърна борбата срещу мощните наркокартели в страната в свой водещ приоритет. Но в съзнанието на хората неговият мандат беше белязан от кланета, отрязани глави и други ужасяващи гледки. С наближаването на края на управлението му - остава му още една година, считано от 1 декември - мнозина мексиканци отричат подхода на Калдерон в борбата срещу картелите. Писателят Хорхе Волпи например наскоро написа, че равносметката от шестте му години като президент “ще е крайно разочароваща и негативна”.

“Определено има неща, които си заслужава да похвалиш, като например макроикономическата стабилност, общественото здравно осигуряване, инфраструктурата. Но тези години няма да се запомнят с този напредък, а с броя на убитите, който напомня на гражданска война”, написа Волпи в мексиканския ежедневник “Реформа”.

Последната година от мандата на Калдерон на практика ще е най-кратката. Съгласно мексиканското законодателство той няма право да се кандидатира за още един мандат, а след президентските избори на 1 юли, вероятно ще бъде засенчен от своя наследник. Данните от наскоро проведените социологическите проучвания сочат, че вотът ще бъде спечелен от “Институционно-революционната партия” ИРП , която управлява Мексико от 1929 до 2000 г., и оттогава е в опозиция на партията на Калдерон “Национално действие”.

От редиците на ИРП излъчват само един кандидат - бившият губернатор на щата Мексико - бел. ред. Енрике Пеня Нието. В “Национално действие” засега има три амбициозни кандидатури, докато Андрес Мануел Лопес Обрадор бивш кмет на Мексико сити - бел. ред. , когото Калдерон победи със съвсем малка преднина преди пет години, е единствената кандидатура на левицата. “До последния ден на мандата ми … до последния ден ще продължаваме да се опитваме да превърнем Мексико в по-справедлива, сигурна за хората, за техните семейства страна, в страна на възможностите”, заяви Калдерон.

Политическият анализатор Есра Шабот каза за ДПА, че “основното предизвикателство” за Калдерон е да покаже, “че е в състояние да намали силата на организираната престъпност”, с оглед на широкоразпространеното мнение, “че Мексиканската държава е завзета от тези групировки”. Усещането за проникване на организираната престъпност в политиката също продължава да предизвиква загриженост.

“Трябва да си спомним, че присъствието на наркотрафикантите в мексиканската политика не дойде с партия “Национално действие”. По същество то започна с упадъка на абсолютната власт на мексиканските президенти през 80-те години на миналия век”, изтъкна Шабот. “Съществува реалната опасност организираната престъпност да действа активно по време на изборите, въпреки че някои просто искат да я използват като аргумент срещу ИРП. Това обаче не значи, че левите или “Национално действие” са имунизирани срещу проникване на организираната престъпност в техните редици”.

Изборите през 2006 г., в които преднината на Калдерон пред Лопес Обрадор беше по-малко от 0,6 процентни пункта, и за които левият кандидат твърдеше, че са спечелени с измама, отслабиха доста изборните власти в Мексико. Сега предизвикателството, което предстои, е изборите да бъдат по-малко напрегнати.

БТА

Публикувана на 12/06/11 22:25 http://e-vestnik.bg/13320/nasilieto-v-meksiko-ne-stihva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване