12/06/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Слаб Европейски съюз е опасен за Балканите

в. Ромъния либера

През последните 15 години ЕС се опита да убеди както света, така и себе си, че е напълно способен да донесе мир и просперитет на Балканите. Стимулира възстановяването на региона след годините на война или десетилетията на диктатура, предлагайки дори статут на пълноправен член на онези страни, които преглътнаха послушно предписаното им лекарство. Заради гибелния мениджмънт на финансово-икономическите си политики обаче ЕС стигна до момента да се превърне в най-голямата заплаха за региона от Чаушеску и Милошевич насам.

Положението е още по-тъжно, като се има предвид, че цялата Източна Европа имаше и продължава да има нужда от успешен регионален модел, върху който да базира стремежа си към повече или по-малко илюзорните стабилност и просперитет. Но в ЕС в наши дни виждаме един германски канцлер, който дърпа ушите на средиземноморските държави с болезнено подигравателен тон - за сравнение, подобна реторика от страна на високопоставен политик от САЩ по адрес на латиноамериканската или афро-американската общност без съмнение би ускорила края на политическата му кариера.

Мисията за насърчаване на етническата хармония изглежда обречена да тръгне по пътя на провала от момента, в който ЕС позволи с мълчаливо одобрение използването на подобен неуместен език. Не на последно място, настояването на френско-германската ос за десетилетия на строги икономии за периферията на ЕС с цел спасяването на ядрото му повдига, вероятно поне в Хърватия - настоящата кандидатка за присъединяване от Балканите, редица въпроси, свързани със собственото й бъдеще.

Пердахът, който дръпна румънският президент Траян Бъсеску на австрийските банки и румънските им филиали, който междувпрочем дойде само ден след подобни критики от полското правителство, заради ограниченията, обявени от Виена за кредитирането на икономиките в Източна Европа, не остана незабелязан в регионален план.

Досущ като Хория, който беше потърсил справедливост за трансилванските крепостни селяни във Виена, Бъсеску реши на свой ред, че е моментът да обърне внимание на Хабсбургите във връзка с източноевропейската финансова система, след като те години наред се бяха преекспонирали доброволно в региона, на който сега затварят кранчето с парите.

Въпреки че времето на въстанията от типа на тези от 1784 г. отдавна е отминало, не смятам, че решението на Австрия да ограничи драстично кредитирането за цяла редица страни от Централна и Източна Европа ще се размине само с вземането на отношение от страна на Румъния и Полша, така че ЕС ще направи добре, ако очаква нови критики и проблеми в зоната.

От 2005 г., от изтеглянето на американските мироопазващи войски от горещите зони на бивша Югославия в името на спасяването на мисията на САЩ в Ирак, ЕС остана основният мироопазващ фактор в Босна и Косово. Оттогава етническите сърби от двете страни ставаха не само все по-недоволни и гръмогласни, но и все по-войнствени.

Още от времето на втория президентски мандат на Владимир Путин, Русия се противопоставяше ожесточено на каквато и да е независимост на Косово под опеката на ООН, а наскоро цар Путин ще си върне отново трона в Кремъл. Така ЕС ще може бързо да установи дали Путин възнамерява да се вслуша в онези съветници, които от известно време му обръщат внимание за възможностите на Балканите, въз основа на които Русия ще може бързо да си върне част от загубения престиж - разбира се, за сметка на един свръхразширен Запад, разтърсван от кризи и очевидно безпомощен пред тях.

Някои влиятелни политици в Сърбия, Босна и Черна гора дори вече започнаха да преоткриват призванието си към панславистката реторика. Като се има предвид, че досега препоръките на ЕС по отношение на борбата с корупцията ги дразнеха изключително много, те със сигурност биха се зарадвали изключително, ако най-накрая успеят да поставят на място морализаторите от Брюксел.

Мило Джуканович ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване