12/07/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Netflix се изправя срещу HBO

Netflix - компанията, която предоставя за над 20 милиона стрийминг абонати в световен мащаб филми, оригинални телевизионни предавания и шоупрограми, вече е идентифицирана като най-големия конкурент на кабелния канал HBO.
За около $7.99 на месец потребителите в САЩ, Канада, Латинска Америка и Карибския басейн могат мигновено да гледат неограничено количество аудио-визуална продукция по интернет на персоналните си компютри, интернет телевизори, системи за домашно кино, цифрови видеодекодери и плейъри, както и през iPhone, iPad, iPod, Apple TV и Google TV.
„Все пак ние се разрастваме с много бързи темпове и в много по-висока степен от това, което са си представяли и очаквали от HBO”, допълни Рийд Хейстингс, позовавайки се на успешната стратегия, която Netflix приложи, за да получи правата и да разпространява драматичния тв сериал на Би Би Си - House of Cards (Къща от карти). Тук сблъсъкът с филмовия кабелен канал бе доста голям, защото HBO подаде също оферта по-рано тази година, която бе отхвърлена. Netflix, опитвайки се да запази позицията си на топдестинация за стрийминг съдържание към своите 20 милиона абонати, наддаваше и реши да плати $ 100 милиона за 26-те епизода на политическата драма. Трилогията бе класирана в Топ 100 на най-големите британски тв програми от Британския филмов институт, въпреки че и в САЩ бе направена нова версия на продукцията на Би Би Си.
Закупуването на оригинално съдържание на тази изключително висока цена е необичайна стъпка за Netflix, особено като се има предвид, че
вече тя притежава стрийминг права на повече от 8300 филмови заглавия и 24 000 епизода. Компанията сключи сделка и съвсем наскоро за стрийминг права на продукции на Paramount, Lionsgate и MGM, като предстои да финализира и сделка с Starz.
Данните сочат, че Netflix вече доминира с повече от 65% на дигиталния стрийминг пазар. По дял на изтеглени филми или гледани в интернет компанията е безспорният лидер на пазара. Радио и телевизионните оператори са силно притеснени от нарастващата мощ на компанията. Компанията успя да поднови сделка с ABC за разпространение на популярните тв предавания на телевизията и на най-новите епизоди на „Изгубени“, „Отчаяни съпруги“, „Анатомията на Грей“.
"Очертава се много дълъг период от време, в който Netflix и HBO ще бъдат в жестока конкуренция, но се надявам, че ние ще се справим по-добре и ще успеем да се наложим“, посочи Рийд Хейстингс, главен изпълнителен директор на Netflix.
Фактът, че шефът на Netflix Хейстингс признава водещата позиция на HBO, а не тази на Amazon, Microsoft или Verizon, е ясен знак, че компанията се фокусира върху създаване на силна алтернатива при разпространението на телевизионни продукти, които са приоритет в най-висока степен за основния играч - HBO. В продължение на години платеният телевизионен филмов канал, който се излъчва в над 50 млн. домакинства в над 50 страни от цял свят, завърта оригиналните продукции от ранга на „Сексът и градът“, „Истинска кръв“, „Престъпна империя“ , "Семейство Сопрано", The Wire, като 95% от заглавията идват от големите холивудски студия - Warner Bros, Walt Disney, 20th Century Fox.
„Все повече потребители харесват конкурента ни, който става все по-силен“, призна Рийд Хейстингс, главен изпълнителен директор на Netflix, визирайки онлайн стрийминг продукта HBO Go, който той определи като "доста впечатляващ".
Новата услуга позволява на абонатите на HBO неограничен достъп до всички предавания и избрани филми. От компанията гарантират “незабавен и неограничен достъп” до всеки епизод от любимите HBO шоута и избрани хитови филми от вашия iPhone, iPad и избрани Android устройства.
Приложението използва 3G и WiFi свързаност. Така, ако следите някой от сериалите, които дават по HBO, ще бъде страхотно да можете да гледате новите епизоди, когато сте в движение. Приложението, което е съвместимо с iOS- и Android-базирани устройства, е било свалено около 1 милион пъти само за първата седмица от пускането му в обръщение.
HBO Go предлага голямо разнообразие от HBO-съдържание, което включва филми, сериали и документални предавания. Към момента има 1400 налични заглавия. Но пък услугата не е достъпна за всеки.
Потребителите на AT&T, Dish, Verizon и DirecTV имат достъп до HBO Go.
По думите на Хейстингс е много вероятно потребителите да се абонират и за двете услуги – на HBO и на Netflix, защото все пак предлаганото съдържание е уникално, но и много различно. „Все пак битката ще бъде ожесточена и в най-добрия сценарий ние ще се избутваме един друг за пазарен дял в предстоящите месеци“, заключи той.
Помолен да дефинира стратегическите задачи пред Netflix, Хейстингс отговори така: „10-годишната ни амбиция е да действаме глобално. Ние вече предоставяме стрийминг услуги в Канада и в Латинска Америка. Компанията възнамерява да създаде най-висококачествената услуга за най-доброто съдържание в света. "

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване