12/07/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Икономисваме 21 млн. евро от ремонта на пътища

В рамките на бюджета на Оперативна програма „Регионално развитие“ има заделени половин милиард лева, които са предвидени за рехабилитация на пътни участъци от втори и трети клас, извън проектите по трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Имаше предвидени определен брой пътни отсечки за ремонтиране, но след проведените тръжни процедури на първите три етапа останаха спестени пари. Става въпрос за сумата от 144 млн. лв. и затова имаме възможността Агенция „Пътна инфраструктура“ да подаде документи отново за ремонта на допълнителни пътни отсечки. Агенцията кандидатства с 15 лота с обща дължина 236 км, които да бъдат финансирани.
С това значително ще надвишим първоначално заложените индикатори на програмата, като рехабилитираме повече пътища. Проектите вече са оценени и одобрени от управляващия орган и са сключени договорите за отпускане на средствата за 14 от тях. 15-те лота са с общ бюджет от над 150 млн. лв., а имаме спестени 144 млн. лв., но одобряваме и последния проект. Оттук нататък е работа на АПИ навреме и успешно да проведе търговете още през зимния период. Надявам се до края на месеца още след като минат всички съгласувателни процедури, да се сключат договорите и през пролетта и лятото на следващата година да започне реализацията на проектите. Макар и те да са по-малки, отколкото изграждането на една магистрала например, са всъщност много по-осезаеми и важни за хората. Те имат голямо значение за местното население, защото позволяват по-лесно придвижване на хората от и до работата им, а са важни и за транзитния трафик.

Така осигуряваме потенциал за развитието и на туризма

Една от тези отсечки е всъщност много важна за АПИ, защото имаше много стачки и протести за този пътен участък. Става въпрос за алтернативата на магистрала „Люлин“ - обхода при с. Мало Бучино. Това е много важен път, защото хората от този район идват на работа в София. Аз се радвам, че тези 18 км път ще бъдат ремонтирани още до следващото лято. Надявам се това да се случи, ако успешно проведем процедурите и никой не ги обжалва.
Чрез рехабилитацията на второкласните и третокласните пътища се осигурява и потенциал за развитие на икономиката и туризма. От управляващия орган вече обясниха, че с ремонта на пътищата ще бъдат спестени 21 млн. евро на бизнеса и хората.
След завършването на проектите у нас ще има 821 км рехабилитирани пътища, а първоначално беше заложено с половин милиард лева да се ремонтират около 400 км мрежа. Така на практика удвояваме заложените пътища за ремонт с определените средства.
Мога да кажа, че за първи път тази година Министерството на финансите одобри на 100% всички средства, които бяхме заявили. Така че имаме един много сериозен ресурс от средства, които да разплащаме през следващата година. Притесненията сега са дали ще можем да усвоим тези средства.

3000 километра са в процес на изграждане и реконструкция

Заявили сме много сериозен финансов ресурс, с който да осигурим европейско и национално съфинансиране за следващата година и по оперативните програми „Регионално развитие“ и „Транспорт“ (ОПТ). В министерството не работим само по усещания, а по обективни критерии. Те са с много ясна методология, утвърдена от управителния съвет, и чрез нея ние избираме и приоритизираме пътните отсечки, които трябва да бъдат ремонтирани.
В момента, когато съберем изцяло всички пътни отсечки по ОПРР и всичко, финансирано от ОПТ и държавните инвестиционни заеми, имаме над 3000 км пътища, които са в процес на реконструкция и изграждане. Това е сериозен обем от средства, особено в условията на криза.
Ние имаме заложени за следващата година 160 млн. лв. в бюджета извън оперативните програми, с които да продължим всички проекти, които са приоритизирани за завършване. За следващия програмен период трябва да подредим проектите за ремонт на пътища така, че те наистина да дадат по-голяма добавена стойност на икономиката ни. В следващия програмен период ще искаме да получим пари и за ремонт на първокласните пътища.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване