12/07/11 10:55
(http://www.klassa.bg/)

Сиянието на щастието

За първи път у нас ще гостува световноизвестният симфоничен оркестър Щраус Оркестра Виена в две концертни вечери в зала 1 на НДК на 8 и 9 декември в рамките на тазгодишния Новогодишен музикален фестивал.

Геният на Йохан Щраус Син (1825 - 1899) лежи в изключителната му способност да се възползва от популярната салонна музика на Виена от  първите десетилетия на 19 век и да създаде не само виртуозни и красиви произведения, но и да сътвори уникален художествен стил. Щраус превръща неприличният, но популярен танц в 3/4 валс в емблема на своето време. Той съхранява ясния акцент върху мелодията и танцовите ритми  и ги превръщат в музика, която не просто невероятно завладяваща и модна, но музика, която с течение на времето прераства във високо изкуство, доказвайки блясъка на своя замисъл, способна на неувехваща красота и вдъхновена жизненост. Любопитен факт за историята на музиката обаче си остава условието, че за откритията на Щраус син почвата е подготвена не от някой друг, а от собственото му семейство на силно надарени музикални таланти на собствения му баща  както и на небезивестния композитор на валсове и мазурки Йозеф Ланер, вече получил заслужената си слава на съосновател на стила на виенския валс. 



Йохан Щраус- син е роден в музикалната династия Щраус, възникнала като изо от никъде само за едно поколение, братята му също стават композитори. Неговият баща, Йохан Щраус Баща има доста безнадеждна семейна участ, сполетяван от внезапни нещастия. Майка му умира ненадейно, когато той е само на седем, а само няколко години по-късно пропилият се и изпаднал баща, собственк на малка ферма се самоубива не скръб, а заради неизплатени дългове. Бурната младост, обаче не възпира от лудории Щраус Баща. Пролетта на 1824 се влюбва в чаровната Анна Стреим, която скоро му става годеница, а година по-късно му съобщава щастливата новина, че е бременна. Двамата се женят през юли и на 25 октомври 1825 се ражда Йохан. Бащата пише своите първи творби като композитор през 1826, а през 1827 (когато се ражда вторият му син Йосеф) основава собствен оркестър. Започва много напрегната работа като творец и директор на оркестъра.
През 1832 организира турне в Англия. През 1843 Щраус Баща открива, че синът му Йохан взима тайно уроци по цигулка и има намерение да се посвети на музикалната кариера. Бащата се опитва да спре сина си, който е подкрепен от майка си Ана Щрайм. Същата година Йохан и Анна се развеждат, а през 1845 Йохан-син дебютира във Виена. 
 
Поведението обаче на Йохан е крайно скандално за времето си и предизвиква прословутия раздор между двамата композитори баща и сина. Бащата открито изневерява на жена си, с девойка, от която има пет извънбрачни деца. Йохан младши се възмущава от баща си, който си позволява дори да наеме малък апартамент във Виена с любовницата си. 



С безброй блестящи изяви в значими музикални фестивали, сензационни телевизионни концерти, турнета в почти всички европейски държави, Америка и Азия и със своите CD записи, Strauss Orchestra е международен синоним на автентичната виенска музика с богат репертоар от класиката на династията Щраус и майсторите на виенската оперета. С професионален състав от изключително опитни музиканти виенският Strauss Orchestra поддържа постоянна водещата си позиция с най-високи художествени стандарти пред множество подобни музикални формации. Петър Гут, международно признат специалист по творчеството на Йохан Щраус, споделя диригенството на оркестъра с по-младия си колега Вили Бюхлер, уважаван виенски концертмайстор, който менажира годишните турнета в Япония и грандиозните новогодишни концерти във Винер Концертхаус.



Верни на традицията на Йохан Щраус, двамата дирижират оркестъра и с цигулка в ръка.От началото на новото хилядолетие през 2000 г. Strauss Orchestra Vienna изнася всички свои новогодишни концерти в голямата зала на Винер Концертхаус, което бързо се превръща в непоклатима традиция за виенчани. Богатият избор на любими композиции, разнообразието от форми на класически танци и не на последно място умело подбраните оперетни фрагменти, превръщат програмата на Strauss Orchestra в дългоочаквано събитие, привлекателно за всички аудитории и често обогатявано от вокални партии на известни певци. Верността към стила и красотата на чистия звук, виенският чар и радост от музикалното изпълнение са характерните черти на този оркестър, които го отличават от некомпетентни имитации.

Отдаден на традицията и съвършенството, Strauss Orchestra Vienna получава искрено признание и благодарност от публиката и критиката навсякъде по света. Водещ европейска филхармонична формация, Strauss Orchestra Vienna съхранява истинската виенска музикална култура и прокламира вечно актуалното очарование на виенската музика.

Редактор: Петър ПЛАМЕНОВ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване