12/07/11 19:27
(http://www.klassa.bg/)

Ски сезон на Витоша няма да има

Ски сезон в Природния парк „Витоша“ за 2011-2012 година няма да има. Това съобщи Георги Бобев, председател на СД на "Витоша ски" АД, след двучасова среща с представители на дружеството в МЗХ, с експерти от екоминистeрството, Изпълнителната агенция по горите и регионалното ведомство.
Решението, което се предлага от Агенцията по горите, е те да почистят просеките вместо фирмата. Проблемът със почистването идва от това, че няма учреден сервитут върху терените под лифтовете, стопанисвани от "Витоша ски". За да има сервитут, се изисква подробен устройствен план (ПУП) според новия Закон за горите. За проблема от "Витоша ски" алармираха още миналата седмица и предупредиха, че сезон няма да има, защото не могат да бъдат изпълнени разпоредбите на Закона за горите.
План е подготвен, но е върнат за доработка, тъй като не отговаря на изискванията за защитените територии, в които се намира ски зоната. Освен това държавата сега е съгласна да отдаде под наем на фирмата всички терени, които досега са ползвани като ски писти, въпреки че нямат статут за това. От "Витоша ски" заявиха обаче, че това не ги устройва и тези решения са временни. Оттам предлагат изменения в закона. Засега предложението е за изграждане на нови съоръжения да може да се учредява право на строеж, но държавата да запазва собствеността върху терените. За да се даде обаче право на строеж, ще се изисква одобрен ПУП и положителна ОВОС. Според Агенцията по горите законови пречки за започването на сезона няма, още повече че от Агенцията по горите са предложили да почистят просеките под лифтовете.
Бобев съобщи още, че за последните четири години инвестициите, които „Витоша ски“ е направила, са 16 млн. лева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване