12/08/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Необяснимата власт на Standard and Poor’s в европейската криза

До началото на тази седмица изглеждаше, че бъдещето на Европа зависи от решенията на трима силови играчи - президента на Франция, канцлера на Германия и ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ). Намеси се обаче изненадващ четвърти - рейтинговата агенция Standard and Poor’s.

През лятото Standard and Poor’s се нахвърли върху американските политици заради провала им да се справят с държавния дълг в дългосрочен план и лиши САЩ от най-високия кредитен рейтинг. Сега агенцията всъщност предупреждава Европа, че трябва да разреши дълговия си проблем.

Критиците поставят под съмнение достоверността и уместността на оценките на Standard and Poor’s, тъй като агенцията не успя да предвиди колапса на американския пазар на високорискови ипотечни кредити, който допринесе за избухването на финансовия срив през 2008 година.

Оценките на Standard and Poor’s за кредитоспособността на европейските държави или само за отделна финансова институция обаче все още имат голямо значение. Standard and Poor’s класира компаниите и правителствата според способността им да изплащат задълженията си. Колкото по-висок е рейтингът (най-високият е “ААА”), толкова по-силно е доверието на инвеститорите и по-ниски лихвите, които компаниите или държавите трябва да плащат, за да получат кредити.

Standard and Poor’s заплаши да понижи рейтинга на 15 страни, дори на Германия, която е най-силната икономика в Европа, ако европейските лидери не се договорят за решителен отговор на дълговата криза.

Лихвите по кредитирането за европейските държави слабо се повлияха от съобщението на Standard and Poor’s, което бе направено вечерта в понеделник. По-късно обаче понижаването на рейтингите би могло да принуди държавите да плащат по-високи лихви по суверенните облигации, които издават на инвеститорите, което ще създаде опасна дългова спирала и ще ги тласне по-близо до дефолта.

При дългова спирала, засегната страна е принудена да отделя по-голяма част от бюджетните си средства за изплащане на лихви. Това оставя по-малко пари за всичко останало и страната трябва да заема още повече средства, за да компенсира разликата или да съкрати услуги, навреждайки на икономиката си.

Предупреждението на Standard and Poor’s предизвика гневни реакции от някои европейски лидери, които се опитват да ограничат кризата, както и гневни изблици на критици, които твърдят, че Standard and Poor’s играе твърде голяма роля на пазара. “Тя (агенцията) все още има твърде голяма мощ”, заявява Майкъл Луит, бивш капиталов мениджър, който приковава на позорния стълб рейтинговите агенции в книгата си “Смъртта на капитала”. “Изненадан съм, че още не са ги задушили”, допълва той.

Вниманието се насочи към Standard and Poor’s, след като през август агенцията за първи път в историята понижи кредитния рейтинг на САЩ от максималната степен “ААА”, веднага след продължителния дебат за повишаване на прага на държавния дълг. Обикновено Standard and Poor’s се концентрира върху ресурсите, с които някоя компания или правителство разполага, за да връща дълговете си. При понижаването на рейтинга на САЩ обаче агенцията се позова на задънената улица, в която попаднаха Конгресът и Белият дом по въпроса как да се разреши в дългосрочен план дълговият проблем на страната.

Политическите съображения имаха роля и при заплахата на Standard and Poor’s за понижаване на европейските рейтинги. Агенцията е разтревожена от парализата в европейския процес на вземане на решения, посочи вчера при телефонна конференция Мориц Кремер, ръководител на подразделението на Standard and Poor’s за суверенните рейтинги в Европа.

Кремер, чийто отдел публикува заплахата, заяви вчера пред медиите, че предишните усилия на европейските лидери “не само бяха безсилни да спрат кризата, но може да се твърди освен това, че допринесоха за отслабването на доверието в бъдеще”. Експертът признава също така, че моментът на оповестяване на предупреждението на Standard and Poor’s е повлиян от значимостта на срещата на лидерите на Европейския съюз, която ще се проведе в петък в Брюксел, докато ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване