12/11/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

България и Великобритания кимат обратно в Европа

kafene.net

Бойко Борисов на Европейски съвет в Брюксел. Снимка: Министерски съвет

Британският министър председател Дейвид Камерън отказа споразумението за нов договор на ЕС, налагащ ограничения в националния бюджет предложен от Франция и Германия.

В същия ден, българският министър-председател Бойко Борисов, заяви, че ще подкрепи новия договор. Преди да е известен. И предполагам преди да е искано мнение от България, която не е член на еврозоната и Шенген. В този драматичен европейски момент, това прозвуча като празна декларация, макар и, може би, добронамерена.

По ирония на съдбата, забавна програма на ББС съобщи, че България е известна с това, че кима за “да”, както се кима във всички други страни в Европа за “не”. Въпреки, че водещият журанлист имаше предвид незначителен любопитен факт, на фона на прибързаното бойковско кимане в крак с европейското мнозинство, което няма да го разбере, шегата прозвуча сполучливо.

Британското общество и Консервативната партия посрещнаха с радост и облекчение решението на Камерън да откаже на ЕС. Българското общество в по-голямата си част не разбра за какво дава съгласие Борисов. Въпреки, че не е редно да сравняваме направо английския и българския живот и чуство за хумор, всеки нормален човек в България се пита, какво всъщност го засяга новият договор и английският отказ?

Големият въпрос е дали този нов ЕС, създаден да се справи с икономическата криза ще доведе всъщност до узаконяването на два типа страни в Европа, които се движат с две различни скорости: първият тип е на големите добре интегрирани държави под лидерството на Германия и Франция, а вторият – на периферни, по-слаби държави, които не са така твърдо интегрирани. Всеки знае, че да караш кола винаги в бавното платно не само, че не гарантира пълна безопасност, а и много изнервя тези, които искат да те задминат.

Стефанос Кацикас, лектор по европейски отношения и специалист по българска политика от университета „Goldsmiths”, сподели за kafene.net, че в момента не е ясно как точно ще заработи новият европейски механизъм. Но според него, ако Европа се раздели на две, положението на България ще стане по-лошо по три взаимосвързани показатели: “Политически, България няма да може да влезе в първия, вътрешен и централен кръг на ЕС, където са Франция и Германия.

Икономически, България няма да може да влезе в еврозоната така лесно, както например Гърция навремето. И преди всичко, от национална гледна точка, България и по-слаби страни като нея, ще загубят още повече от националния си суверинитет. България, както и Гърция ще бъдат нещо като “задграничната” зона на ЕС и по-конкретно на Германия. Подобно на отношенията между Русия и Съюза на независимите държави от бившия Съветски съюз.”

Каза го направо – България и Европа като Киргизстан и Русия. И колко унизително звучи това за загубата на националния суверинитет.

Джордж Шопфлин, член на Европейския парламент също смята, че за страните от периферията на Европа ще стане по-трудно да имат достъп до центъра: “В Европа и сега, и преди е имало първи и втори, и трети тип страни. Но разбира се, сега става ново френско-германско обединение, за което не знаем, колко дълбоко ще бъде.”

Излиза, че “послушковците” на днешното българско управление нямат перспектива в Европа. Защото подмазването няма да свърши работа. Но още по-лошо, тези български граждани, които се надяват, че ще има някакво дадено от някого равноправие в ЕС ще бъдат разочаровани. “Всеки за себе си” изглежда по-реалистична формула на бъдещето. Ясно е, че Великобритания избира пътя на национална стратегия извън еврото, може да се каже, завинаги. Дори и да е рисковано. Повечето наблюдатели смятат, че това е по-честно и разумно, макар и трудно решение.

“Браво на Камерън, че се върна като Чърчил, а не като Чембърлейн”, закрещя  дясната английска преса ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване