12/11/11 09:55
(http://radiomilena.com/)

Закон слага край на гаражните магазини

Забрана, с която превръщането на гаражи в магазини, сервизи, складове и офиси става невъзможно, е подготвило Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пише „24 часа“.

Преотреждането на гаражи и паркоместа за други цели вече ще е изрично забранено от промени в Закона за устройство на територията, които са публикувани за обществено обсъждане в интернет страницата на воденото от Лиляна Попова министерство. Засега обаче не са предвидени разпоредби, които да превърнат отново в гаражи вече преотредените за друга цел. Ще бъде забранено и преотреждането на жилище в офис, ако не могат да се осигурят нужните за работата му места за паркиране, пише още в проекта.

В ЗУТ ще се въведе и мека забрана за продажба и отдаване под наем на гараж или паркомясто. Първо те трябва да бъдат предложени на останалите собственици в кооперацията и едва след техен отказ може да се пласират на външни лица.

Основен ремонт и преустройство на жилище вече ще са възможни единствено, ако сградата има технически паспорт. Реално такива имат само постройки след 2005 г. и единици от по-старите. Задължение на домсъвета е да извади паспорт на сградата, ако е построена преди 2005 г. Кметовете вече ще имат право да определят норми за по-гъсто застрояване на централните градски части, предвиждат още поправките в ЗУТ. Досега това бе право единствено на министъра на регионалното развитие.

Ограничава се обаче промяната на предназначението на имоти извън урбанизираните територии, за които няма общ устройствен план. Така щяло да се спре презастрояването на курортите.

Кметовете ще са отговорни и за строежите на къщи и малки кооперации.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване