12/11/11 10:56
(http://e-vestnik.bg/)

Пет условия и две седмици срок за Путин

Протестният митинг в Москва. Снимка: ридус

Невиждано по мащаби от идването на Путин на власт през 2000 г. движение събра в Москва според независими оценки между 50 и 80 хиляди души (според полицията - 25 хиляди) в събота. Хиляди участваха в демонстрации в около петдесет града на страната. “Франс прес” ги определи като “безпрецедентна мобилизация срещу властта”. Според “Ройтерс” митингите са изпитание за способността на опозицията да превърне обществения гняв в масов бунт с мащабите на Арабската пролет.

Участниците в протестната акция приеха резолюция, поставяйки 5 искания към властите:

- Оставка на ръководителя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров и разследване на дейността му.
- Отмяна на резултатите от проведените парламентарни избори.
- Насрочване на нови честни избори.
- Разследване на всички факти на фалшифициране на резултатите от гласуването във всеки отделен избирателен участък.
- Промяна на закона за регистрация на политическите партии, така че да стане възможно регистрирането на всички опозиционни партии.

Опозицията дава на властта срок от две седмици за изпълнение на поставените искания. За 24 декември е насрочен нов митинг. Всяко от исканията беше бурно аплодирано от протестиращите. Водещият благодари на служителите на реда, които отговаряха за митинга. “Днес вие се държахте като милиция в демократична държава. Благодаря Ви. Полицията е с народа”, каза той. След края на митинга започна концерт като на площада са останали около половината от участниците, предаде ИТАР-ТАСС.

Руската опозиция обеща нова многочислена акция след две седмици, ако исканията им не бъдат изпълнени. “Ще излизаме, докато исканията ни не бъдат изпълнени. Във всеки случай 24 декември трябва да стане единен ден за действия”, каза един от ораторите.

Руските лидери до момента не реагират на безпрецедентните вчерашни протести на опозицията, предаде Франс прес. “Руското правителство няма коментар по този въпрос”, заяви късно снощи говорителят на Путин, Дмитрий Песков, за най-популярния руски информационен сайт Газета.ру.

Повечето руски политически експерти обаче прогнозират, че няма непосредствена опасност бившият агент на КГБ да бъде свален от власт. Протести е имало в най-малко 15 големи руски града, предадоха агенциите. Според Борис Немцов, един от водачите на либералната опозиция, митинги е имало в 90 града. Протестиращите бяха от 100 души в Перм до 50 хиляди в Москва. Не във всички градове властта разреши митинги и шествия.

Присъствието на полицията за борба с безредиците беше значително, но силите на реда не са се опитали да възпрепятстват протестите. Не е имало стълкновения между силите на реда и протестиращите, отбелязаха агенциите. Арестувани са общо 130 протестиращи в цялата страна, съобщи руската агенция “Интерфакс”.

С лозунги “Аз вас не съм ви избирал”, “Искаме отмяна на изборите”, “Къде е моя глас, вълшебник”, “Мошеници и крадци – върнете ни изборите” протестиращите поискаха Путин да напусне управлението на страната и да се насрочат нови избори.

На 4 декември партията на премиера Путин “Единна Русия” спечели абсолютно мнозинство в Държавната дума. Опозицията твърди обаче, че реално тя е спечелила не повече от 30% от гласовете и изборите са били фалшифицирани. В четвъртък Путин обвини САЩ в подстрекаване на протестите срещу нарушенията по време на парламентарни избори.

Протестите в събота накърниха сериозно авторитета на Путин и той може постепенно да се стопи, когато се върне на президентския пост, освен ако не изпълни исканията на хората - от организиране на честни избори до намаляване на пропастта между бедни и богати, отбелязват руски политолози.

“Дойде време да захвърлим веригите”, призова от затвора блогърът Алексей Навални, арестуван по време на протести в понеделник. “Ние не сме добитък, не сме роби. Имаме глас, както и силата да го защитаваме”, казва той още в обръщението си, прочетено от негов колега на митинга в Москва.

“На всички ни писна да живеем в този режим, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване