12/13/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция между еврото и драхмата

Гърция избегна фалит, като получи поредната финансова инжекция от своите кредитори в края на една напрегната година, преминала под знака на най-голямата в историята й икономическа и дългова криза, за която квалификации като “рецесия” и “колапс”, звучаха апокалиптично в медийната и политическа риторика, използвана до лудост от политици и общество в страната.

“Годината си отива, но кризата остава, а ефектът на доминото от нея вече тласка и еврозоната към пълен разпад, въпреки появилата се глътка еврооптимизъм на срещата на върха на 8 и 9 декември, коментират под Акропола.

За “хляб и работа” обаче скандират “недоволните” ни съседи, обединили се в мощно социално движение по примера на други европейски страни. Стачките в Гърция се превърнаха в ежедневие, отчаяние и песимизъм завладя гърците, а в стремежа си да се пребори с кризата, социалистическото правителство на премиера Георгиос Папандреу сипеше пакети от рестрикции и реформи, опитвайки се да удовлетвори исканията на кредиторите.

В пълен ход бе одобрената миналата година от еврозоната и МВФ първа спасителна програма от 110 млрд. евро, в рамките на която заваляха траншове. “Гърция загуби суверенитета си, страната се управлява от ЕС и МВФ”, роптаеха по площадите. Страх от разрастващата се безработица обзе хората. Парите от заемите запълваха дупките в бюджета, но дефицитът така и не падна, а дългът продължава все още да виси като Дамоклев меч над задлъжнялата страна.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че догодина рецесията в Гърция ще е по-голяма от очакваната. На фона на мрачните прогнози в медиите през годината Берлин и Париж не преставаха да повтарят, че кризата е проблем на гърците и че те сами трябва да я решат, но не даваха и дума да се издума за излизане на страната от еврозоната. “Това ще е катастрофално”, предупреждаваха те.

Разгорещената полемика по гръцката криза стана тема номер едно и за световните медии. След неистов натиск Брюксел буквално в ултимативен тон поиска парламентарните партии в Гърция най-сетне да спрат да се карат и да постигнат консенсус по исканите от Атина крути мерки за икономии, ако страната иска да продължи да бъде финансирана.

Ножът бе опрял до кокала. От Гърция се искаха ускорени реформи и мерки, които не търпяха никакво отлагане и се сочеха като единствено възможния изход от безнадеждната ситуация.

Най-неочаквано гръцката криза се разпростря като метастаза по снагата и на еврозоната, като повлече и други страни. В края на октомври валутният съюз се оказа принуден да приеме втори пакет за Гърция в размер на 130 млрд. евро, за да спаси страната от фалит. Освен 100-те милиарда евро, пакетът предвижда и 30 млрд. за рекапитализация на банките и за намаляване на гръцкия дълг с 50 процента.

Изненадващо в тази безпътица премиерът Георгиос Папандреу, чийто социалистически кабинет до тогава се тресеше от противоборства и бе на път да се разпадне, сензационно обяви, че ще свика референдум за оставане на Гърция в еврозоната. Папандреу обаче веднага бе смъмрен от европейските си партньори и по-специално от Меркел и Саркози и бе заменен от банкера Лукас Пападимос.

Това съвпадна и с една друга смяна в еврозоната. По същото време премиерският пост в силно задлъжнялата Италия бе поверен на икономиста Марио Монти, съколежанин на технократа Пападимос. След пазарлъци в стил фарс, екипът на Пападимос - пръкнал се след родилни мъки, бе съставен от представители на социалистическата ПАСОК, консервативната Нова демокрация и крайнодясната ЛАОС. Левите сили в парламента - Комунистическата и Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, останаха единствената опозиция в страната и отказаха подкрепа за кабинета.

Кредиторите обаче бяха непоколебими и държаха Атина да даде писмени гаранции, че ще спази поетите ангажименти по договореностите с еврозоната, за да получи транша. Политическото задкулисие отново бе завладяно ...

Публикувана на 12/13/11 22:15 http://e-vestnik.bg/13378/gartsiya-mezhdu-evroto-i-drahmata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване