12/14/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

2747 мвт зелена енергия се произвежда у нас

2747 мвт са мощностите на зелена енергия у нас, каза вчера председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков по време на работна среща на тема "Зелената енергия – между бизнеса и политическата зрялост по време на криза". От инсталираните централи 503 мвт са вятърни мощности, като до края на годината ще се увеличат с още 150 мвт. Фотоволтаичните централи у нас са с мощност от 60,47 мвт и ще се увеличат с още 100 мвт до края на месеца. ВЕЦ-овете у нас са с мощност 2183 мвт, като най-много са големите централи, собственост на НЕК. От асоциацията ще поискат проверка на законността на подписаните предварителни договори за присъединяване към мрежата на "зелени" мощности. Според Киряков през следващата година ще има нови поправки на Закона за възобновяемите енергийни източници, тъй като той не е прецизен.
За да оптимизират по-добре разходите за енергия, архитектите трябва да строят сгради, основно отворени на юг и затворени от север, обясни на конференцията германският експерт Франц Алт. Около 25 на сто от целия ток в България може да се произвежда от биомаса, смята той. Страната ви е благословена, тъй като е втора в Европа по геотермални източници, добави Алт. Отделно и слънчевите часове у нас са с около 30 на сто повече отколкото в Германия. Експертът очаква през 2050 г. Европа да премине изцяло на използването на зелена енергия. Според него Законът за възобновяемите енергийни източници у нас е добър, но трябва да се спазва.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване