12/14/11 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът вярва на Прохоров, опозицията е подозрителна

Руските бизнесмени и външни инвеститори предпазливо приветстват кандидатурата на Прохоров за Кремъл, въпреки че не са съвсем сигурни за целите му, пише “Москоу таймс”. Те приветстват самото наличие на избор, а не самия Прохоров като кандидат, поради което са склонни да изчакат и видят какво ще се случи. Бизнесмените очакват първо да видят предизборната програма на магната на металургичната промишленост и собственик на частния инвестиционен фонд ОНЕКСИМ. Засега той е обявил само, че ще представлява образованата средна класа, която беше основен участник в протестите от 4 декември насам. Ръководител на западна технологична компания в Русия, пожелал анонимност, призова опозицията да подкрепи Прохоров. “Кремъл показа, че знае как да организира гласовете, от които има нужда”, добавя той. Според него няма алтернатива в лагера на опозицията.
Засега Прохоров е единственият кандидат, който ще се съревновава за първи път за президентския пост. Останалите претенденти Владимир Путин, Владимир Жириновски, Сергей Миронов и Генадий Зюганов вече са участвали в подобни избори.
“Ако Путин спечели “с 80% и без втори тур”, ще емигрират още повече руснаци и ще се засили “изтичането на мозъци” от страната, смятат бизнесмени.
Руската блогосфера обаче засега не споделя ентусиазма на бизнеса. Множество лидери на опозицията смятат, че Прохоров се явява не на своя глава, а с разрешението на Кремъл. В отговор милиардерът призна, че властите се опитват да го използват за собствените си цели след събитията на Блатния площад в Москва, но каза, че и той от своя страна също смята да използва властта. “Разбира се, че съм удобен за Кремъл на изборите. Искат да поиграят на демокрация, за да може да кажат, че хората са имали избор”, пише в блога си Прохоров. “Но и ние ще използваме властта”, за да се постигнат реални промени към по-добро, като “представим нашата гледна точка и обединим хората”, обещава кандидатът за президент.
46-годишният милиардер е готов дори да се раздели с ергенския живот, защото разбира важността на въпроса за “потенциална първа дама”. Съмишлениците му обещаха да му напомнят за този проблем. Тази година той заяви пред журналисти, че вярва в любовта и все още я чака. Известно е също, че на 17 години той е сключил облог със свой приятел, че няма да се ожени до 42-годишна възраст. Прохоров ще ръководи избирателната си кампания лично.
От ОНЕКСИМ потвърдиха, че Прохоров вече е направил предложение за покупката на “Комерсант” на главния акционер Алишер Усманов, но това нямало връзка с кандидатурата му за президент. Във вторник от медийната група бяха уволнени топмениджъри и главни редактори за публикацията на снимка с нецензурни изрази към Путин.. Журналистите от медията публикуваха отворено писмо, в което обвиниха ръководството в опит за оказване на натиск. Усманов смята, че е взел правилното решение, но изяви готовност пред Интерфакс да се срещне с подписалите го. Той подчерта, че мотивите за уволненията не са политически.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване