12/14/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ отложи решението депутатските глоби да отиват за болни деца

Предложението на Синята коалиция парите от глобите на депутати да се внасят на всеки три месеца във Фонда за лечение на деца се отлага за януари. Това заяви вчера шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Той уточни, че предложението на сините, което беше подложено на гласуване в пленарна зала и отхвърлено, ще се гледа в пакет от промени в Правилника за дейността на Народното събрание. Идеята на Синята коалиция парите от глоби да отиват за лечение на деца е още от лятото, когато правителството сложи лимит фондът да отпуска до 180 000 лева за лечение на дете. Според вносителите така всяко тримесечие във фонда ще постъпват допълнително по 30-40 хил. лева.
При гласуването в пленарна зала предложението бе подкрепено от 62 депутати, 10 се обявиха против, а 65 се въздържаха. Сините настояха за прегласуване, при което също не бяха събрани необходимите 50% плюс един от гласовете на участвалите във вота.
“Имаше партийна задача от г-жа Фидосова депутатите от ГЕРБ да гласуват "въздържал се". Все пак десетима от тях гласуваха "за", а останалите “против“ и “въздържал се“, коментира в кулоарите депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. Според него такова гласуване е лишено от смисъл, тъй като натрупаната сума от глоби се връща обратно в бюджета. Шарков обяви, че през следващата седмица отново ще внесат предложението.
"Аз лично гласувах “за“, призна зам.-председателят на здравната комисия Даниела Дариткова. Депутатката от ГЕРБ обясни, че от нейната група не са били принципно против предложението, а по-скоро е имало опасения по процедурата за промяна на правилника.
Красимир Велчев съобщи в кулоарите на парламента, че през тази година ГЕРБ е превела 58 200 лева от глоби на свои депутати като дарения по сметки за лечение на деца. Помощи са получили 15 деца, страдащи главно от церебрална парализа и мускулна дистрофия, дадени са пари и на детски градини и на дом за сираци. Имало налични още 8 хиляди лева, които също щели да бъдат дарени.
Не е коректно, особено преди празници, да се настройва обществото едва ли не, че в парламента не искат да помагат на болните деца, коментира Велчев. Депутатът допълни, че лично той е дарил всички пари, които е получил като подаръци за 60-ия си рожден ден. Велчев припомни, че ГЕРБ са внесли във Фонда за лечение на деца и 1,2 млн. лева от партийната субсидия, отпускана от държавата.



Асоциация иска облекчения за деца с диабет
Представители на Националната асоциация на децата с диабет вчера връчиха декларация на парламентарната здравна комисия. Документът е изготвен преди месец по време на Първата младежка конференция на децата и младите хора с диабет. Асоциацията има някои искания, по които настоява да има развитие през следващата година: да се осигурят допълнително количество тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар при всички пациенти; да отпадне потребителската такса при посещение при личен лекар или специалист за всички пациенти със захарен диабет; да се въведе изписването на инсулин за срок от три месеца, с което ще се намалят посещенията при личния лекар.
"Натрупаният опит показва, че 1 лев, вложен в добрия контрол на диабета, спестява 4 лева за лечение и рехабилитация на късните усложнения. Нека следваме утвърдените европейски и световни практики", призовават децата с диабет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване