12/14/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

До юни 2012 г. ще е готов законът за мултифондовете

През юни 2012 година ще бъде готов законопроектът за създаване на пенсионни мултифондове. Това съобщи заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ангел Джалъзов на конференция за нефинансовия сектор. С него ще бъде предложена възможност на осигурените потребители да избират как да се инвестират парите им. „За юни следващата година сме предвидили да финализираме законопроекта за мултифондовете в България, като целта е, от една страна, да предложим няколко пенсионни продукта – такъв с консервативно инвестиционно портфолио, с балансирано и с агресивно, така че всеки потребител да има право на избор", потвърди Джалъзов. Все още обаче се водят дискусии дали новите възможности да обхващат единствено третия стълб на пенсионната система – т.е. доброволното частно осигуряване, или и втория стълб – т.е. задължителното допълнително осигуряване.
Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев пък посочи, че част от парите на Сребърния фонд могат да бъдат инвестирани именно чрез мултифондовете на БФБ, като това ще зависи от тяхната стратегия. Добрите идеи не бива да бъдат отлагани заради кризата, колкото по-бавно се правят реформите, като например тази в пенсионната система, толкова по-болезнени са те за хората и за държавата, която ги прави, потвърди Мавродиев.
България е „за“ европейска агенция за кредитен рейтинг, пък посочи премиерът Бойко Борисов при откриването на форума. По думите му именно пазарите са основното нещо, което смущава съня на световните лидери и дава оценката за водената от тях политика. В Европейския съвет няма решение, няма тема, свързана с днешната ситуация в света, която да не бъде съобразявана с т.нар. пазари. Веднага следва въпрос "как ще отреагират пазарите на тази тема", обясни премиерът.
„Ако има такава агенция и тя е обективна, не би трябвало да пожалят недисциплинираните. Конкуренцията е важна и трябва да бъде насърчавана и затова има място за други рейтингови агенции извън познатите ни известни имена“, категоричен бе Стоян Мавродиев.
По думите му финансовата криза се отрази тежко върху финансовите пазари и сега е моментът да се предприемат незабавни действия. „Публична тайна е, че небанковата сфера в България все още не успява да изиграе естествената си роля на алтернатива на банковото финансиране“, посочи още шефът на КФН.



Българинът не се интересува от движенията на индексите
Индексите на капиталовите пазари са най-слабо следените тенденции от потребителите в Румъния и България. Според данните у нас най-много се вълнуваме от темата за публичните пенсии, социалните помощи и данъчните облекчения. На второ място е инфлацията, следвана от лихвите по кредити и по депозити. Това сочи проучване на Световната банка за финансовата грамотност, проведено през 2010 г. Българите предпочитат да получават информация за финансови продукти или услуги от информационни материали, интернет и приятели/роднини, докато съседите в Румъния вярват на вестниците/списанията. Всеки втори нашенец оценява финансовите си знания като незадоволителни, а всяко трето домакинство не води семеен отчет, но има обща представа за приходите и разходите. 26% пък следят всичко, за което се харчат пари от семейния портфейл. 79% от потребителите у нас твърдят, че ще съкратят своите разходи и спестявания, в случай че утре доходите на домакинството им внезапно спаднат с една четвърт за период, равен или по-голям от 3 месеца. 55% биха потърсили заем от семейство или приятели, а всеки трети ще започне допълнителна работа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване