12/14/11 19:04
(http://www.klassa.bg/)

Китайско село въстана срещу властта

Бунтове избухнаха в южната китайска провинция Гуандун, след като жителите на село Укан въстанаха срещу системното отнемане на техни земи от местните власти без изплащане на компенсации. За първи път полицията е на път да изгуби контрол върху жители в даден регион на страната, съобщава Би Би Си.
Напрежението в Укан ескалира преди дни, когато хората научили за смъртта на техен съселянин, издъхнал в арестантска килия. Официално оповестената причина за кончината на Сюе Цзинбо е "внезапно появили се сърдечни проблеми". Според съдебните експерти по тялото му нямало следи от насилие. Местните обаче подозират, че Цзинбо е пребит до смърт. Властите отказват да върнат тялото му на близките.
Демонстрантът бил задържан миналата седмица заради участието си в първите бунтове през септември. В изминалите няколко дни пък стотици потърпевши от действията на властта заливали улиците на Укан.
Вчера полицията блокира пътищата в района, за да спре доставките на храна и вода до селото, а наличните провизии щели да стигнат за още 10-12 дни. Протестиращите обаче са категорични, че няма да отстъпят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване