12/14/11 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Кредиторите на Гърция поискаха още съкращения

Международните кредитори в лицето на ЕК, ЕЦБ и МВФ поискаха от Атина до края на годината да прехвърли 30 хиляди държавни служители в т. нар. трудов резерв, откъдето след година-две ще бъдат уволнени, други 25 хиляди служители да бъдат уволнени догодина, а до 2015 г. от държавния сектор да бъдат изтеглени общо 150 хиляди чиновници. Това съобщиха гръцките медии, цитирани от БТА.
В. "Вима" посочва, че кредиторите проверяват щателно не само бюджета, но и възможностите за сключване на нов договор по одобрения от еврозоната втори заем за Гърция, а също и по въпроса за размяната на облигации в рамките на схемата за отписване на част от дълга на страната. Целта на кредиторите била до средата на януари да бъде постигнато споразумение с Атина. В. "Та неа" обаче твърди, че дупката в бюджета надхвърля 3 млрд. евро и че във финансовото министерство вече говорят за дефицит от 9,5-10 на сто. А в. "Етнос" посочва, че МВФ е настоявал за ново орязване на пенсиите, за затваряне на 11 големи и 35 по-малки държавни организации, за премахване на данъчните облекчения за домакинства с по две деца, а също и на надбавката за отопление, както и допълнителни мерки за икономии в размер на 7,7 млрд. евро за периода 2013-2014 г.
Според Пол Томсен, директор на мисията на фонда в Атина, Гърция постига напредък в икономическата си програма, но е изправена пред "много по-силни" предизвикателства. МВФ очаква гръцката икономика да достигне "инфлексна точка" през тази година. В следващите седмици рецесията ще удари дъно и ще започне бавен растеж.
До края на следващата година се очаква в южната ни съседка да бъде създадена нова инвестиционна банка с помощта на германската KfW и на Европейската инвестиционна банка, пък написа гръцкият в. "Експрес". Това е станало ясно след среща на гръцкия министър на регионалното развитие Михалис Хрисохоидис с германския министър на икономиката Филип Рьослер. Двамата са обсъдили десетгодишен план за развитие на гръцката икономика и за привличане на германски инвестиции в Гърция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване