12/14/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Олигархът Михаил Прохоров - менте или оригинал в президентската надпревара?

Путин награждава Прохоров. Снимка: официален сайт

Президентската надпревара в Русия май престава да бъде скучна. Вчера олигархът Михаил Прохоров заяви, че смята да стане конкурент на днешния премиер Владимир Путин и също да се кандидатира за държавен глава на изборите през март 2012 г., пише руският в. “Независимая газета”.

Михаил Прохоров - третият най-богат човек в Русия според сп. “Форбс”, оглави през юни т. г. малката дясна партия “Справедливо дело”, подкрепяна от Кремъл според руски медии, а през септември бе свален от поста и обвини за това администрацията на президента Дмитрий Медведев.

Вчера Прохоров отбеляза, че руското общество се пробужда, обеща да гради нова политическа партия отдолу и да публикува президентската си програма, след като бъде регистриран. Запитан кой повече му харесва - Путин или Медведев, той отвърна “Аз съм за себе си”, посочва “Независимая газета”. Милиардерът заяви пред журналисти, че не се страхува да повтори съдбата на Михаил Ходорковски, пише всекидневникът. Петролният магнат отправяше критики към Кремъл, а после бе осъден за финансови измами и хвърлен в затвора.

Олигархът обеща да брани интересите на средната класа, но май все още не планира да сътрудничи с извънсистемната опозиция, отбелязва изданието. Опозиционери организираха тези дни масови протести срещу победата на управляващата партия “Единна Русия” в парламентарните избори на 4 декември.

Прохоров заяви, че е категорично против революции, “но всеки случай на изборни нарушения трябва да бъде проучен”. Олигархът обмисля пет-шест кандидатури за премиер в бъдещото “правителство на Прохоров”, има подготвени и 20-30 президентски указа. “Засега обаче няма да ги кажа”, цитира го “Независимая газета”.

Медведев приема Прохоров. Снимка: официален сайт

Според руска наблюдателка “Прохоров пак бе призован, за да придърпа гласове към себе си. Всичко е съгласувано. Кремъл разбра, че е необходима алтернатива” на Путин. “На някое съвещание в Кремъл може би е решено да се размият (опозиционерите) Рижков, Навални и Касянов с помощта на либерални фигури, признати от Запада”, коментира пред вестника друг аналитик. Той припомня, че бившият финансов министър на Русия Алексей Кудрин също изрази в интервю за “Ведомости” “желание да създаде партия”.

Бившият съпредседател на “Справедливо дело” Леонид Гозман “приветства наличието на независими кандидати за президентския пост, иначе изборите ще се превърнат във фарс”. Според него Прохоров ще има доста добри шансове в президентските избори, “ако заеме достатъчно твърда позиция”, добавя “Независимая газета”.
Проектът “Прохоров - кандидат за държавен глава” е стопроцентово президентски, твърди руски политолог, цитиран в “Комерсант”. Това е “отговорът на Кремъл срещу Блатния площад”, център на московските протести срещу изборните фалшификации, добавя той.

Някои либерали смятат, че кандидатурата на Прохоров не е най-лошият вариант, но други реагират с недоверие и смятат, че Прохоров се е кандидатирал с благословията на Путин. Кремълският стратег Владислав Сурков заяви в интервю, че подкрепя създаването на масова либерална партия или по-точно партия за ядосаните граждани. Според някои кандидатирането на Прохоров се вписва в тази стратегия, отбелязва Ню Йорк таймс”.

В. “Индипендънт” пише, че решението на Прохоров да се състезава на президентските избори, както и изявлението на Алексей Кудрин, че е възможно да се учреди нова либерална партия са подозрителни, имайки предвид неотдавнашното изказване на кремълския стратег Владислав Сурков.

Миналата седмица Сурков заяви, че на Русия са нужни нови лица и нова, масова либерална партия, която да отразява интересите на градския елит. От това може да се направи изводът, че появата на Прохоров на политическата арена всъщност не е предизвикателство към Путин, а точно разчетен ход за канализиране на недоволството на хората в нужното на властите русло, пише вестникът.

Основната цел на Кремъл е да разцепи десните сили. Впоследствие Прохоров може да се откаже от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване