12/14/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

От Ангела Меркел до Дилма Русеф - жени на власт по време на криза

Дилма Русеф. Снимка: оараня

“Страната ни е твърде хубава, за да бъде поверена на жена”, възкликнал с облекчение някога висш благородник, коментирайки закона, отстранил за вечни времена жените от френската корона. Сановникът би бил изненадан и ужасен да установи, че ще настъпи ден, когато от някои от най-важните центрове на политиката и икономиката в света се чуват женски гласове.

“Няма нищо лошо да си амбициозен”, отбелязва с познатата си усмивка Ангела Меркел, най-влиятелната жена на планетата според “Форбс” и четвърта по власт личност в света, когато я критикуват за политическите амбиции, чието изпълнение постига с целеустремеността на лавина. Първата жена канцлер на Германия идва на власт през 2005 година след тежък дуел с Герхард Шрьодер и управляващата тогава Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Шест години по-късно, след множество външно и вътрешнополитически битки, след редица победи и поражения, Меркел е жената, в чиито ръце е бъдещето на еврозоната и цялата европейска идея. Освен със зарази от диоксин и ешерихия коли, проблеми на националната, регионална и глобална сигурност, през изминалата година германският канцлер трябваше да се справя и с финансовите проблеми на цял континент.

Като лидер на най-голямата и най-добре работеща икономика в Европейския съюз и съответно най-голям източник на средства за общия бюджет, тя има тежката задача да избере пътя на единна Европа и начина, по който ЕС ще функционира в бъдеще.

Меркел е политик на множество противоречия. Дъщеря на протестантски пастор, застанала начело на партия, традиционно доминирана от мъже католици. Представител на евроскептична политическа формация, който се бори за европейското единство и разрушава доскорошни табута, заговорвайки за “европейско икономическо правителство” и “фискален съюз”. Германски канцлер, на когото французите вярват повече, отколкото на собствения си президент. Жена, израснала при комунизма, от която зависи бъдещето на капитализма.

Привържениците й я възхваляват за сдържаността, умерения подход, упоритостта и прагматизма, а критиците я обвиняват в липса на лидерство и визия, твърдейки, че тя просто “оставя събитията да следват собствения си ход”.

Меркел е необичаен политик поне поради две причини - абсолютно владеене на поведението и думите, което не се пропуква дори при крайно изтощение или крещящо неуважение (от вече бившия италиански премиер Силвио Берлускони, например), и решимост да разделя частния от обществения си живот.

Жената зад фигурата на канцлера до голяма степен е непозната, личното й пространство - неприкосновено. За първия си брак отбелязва лаконично, че “не е подходила много сериозно”, а вторият й съпруг, професорът по химия Йоахим Зауер, си спечели прякора “Фантома на операта”, тъй като един от малкото случаи, при които придружава прочутата си половинка, е на оперния фестивал в Байройт.

По-ниско ниво на тестостерон в Международния валутен фонд (МВФ), обеща Кристин Лагард в кампанията си за ръководител на организацията. Актуално, предвид шумния секс скандал, заради който предшественикът й Доминик Строс-Кан трябваше да се откаже от поста и от амбициите за президент на Франция.

В края на юни Лагард бе избрана с консенсус и на 5 юли официално пое поста, ставайки първата жена управляващ директор на МВФ. Юрист със сравнително кратка политическа кариера тя вече неведнъж е “първата жена, застанала начело” - през 1999 година, когато става президент на международната юридическа кантора Бейкър енд Маккензи (Baker & McKenzie), а след това и през 2007 година, когато пък е първата жена, заела поста министър на финансите на Франция. (Изобщо, първата жена на този пост в страна от Г-7). Междувременно успява да роди и отгледа като работеща майка две деца.

В периода на финансовата и икономическа криза (2008-2009) тя си спечелва добра репутация и колегите й от Г-20 и еврозоната признават способностите и професионалните й умения. При кризисните срещи през този период Лагард прави точна оценка на ситуацията и успешно прокарва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване