12/14/11 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Разединената сирийска опозиция е сама срещу Асад

в. Гардиън

Президентът Башар Асад е безмилостен и издръжлив. Водена от Запада военна интервенция в Сирия би била катастрофа

Башар Асад. Снимка: от тв екрана

Предвид събитията от Арабската пролет някои може да кажат, че дните на един диктатор са преброени, когато неговото упорство се превърне в заблуда. Миналата сряда в интервю за Барбара Уолтърс от американския телевизионен канал Ей Би Си подсмихващият се сирийски диктатор Башар Асад се опита да отрече всякаква отговорност за нападенията срещу собствения му народ: “Това не са мои сили. Това са правителствените сили. Те не са мои, аз съм президент.”

Това, разбира се, е отричане от най-висш порядък. Сирия е полицейска държава, където Асад и неговите приближени от партията Баас командват парада - буквално. Според ООН сирийските сили за сигурност са избили повече от 4000 души, откакто започнаха протестите срещу режима през март. (”Това са грешки от страна на някои служители”, оправда се Асад.)

Неговото телевизионно интервю беше изтълкувано от някои като поредното доказателство за това, че краят на сирийския режим наближава. Но наистина ли Асад е на крачка от това да се откаже? Или да бъде свален от власт? От тримата диктатори, чиито режими паднаха от началото на Арабската пролет досега, един (Кадафи) е мъртъв, един (Мубарак) е изправен на съд и един (Бен Али) е в изгнание.

Говори се, че Асад е отклонил предложения за убежище в страни от Персийския залив и продължава да е безмилостен спрямо протестиращите. Неговите милиции “Шабиха” кръстосват сирийските улици, стрелят, пребиват и изтезават. В неделя поне девет души бяха убити при сблъсъци, след като опозиционни активисти се опитаха да организират обща стачка.

Затова би било погрешно да отписваме безмилостния сирийски президент, без значение колко самозаблуден изглежда той по телевизията. Неговият режим показа изключително голяма издръжливост, въпреки че през последните седем години трябваше да понася наложените от САЩ санкции.

През 2005 г. след убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири - както се твърди, извършено по заповед на сирийското разузнаване - много западни анализатори сметнаха, че с младия, разглезен, завършил образованието си по офталмология във Великобритания Асад е свършено. Той не само оцеля, но излезе с още по-силни, по-упорити и по-неприкрити позиции по въпросите на близкоизточната дипломация (от гражданската война в Ирак до твърдата политика в арабско-израелския конфликт).

Сирия, разбира се, е основен играч в региона. Американците и израелците искат Асад да си тръгне, за да се опитат да изтръгнат Сирия от иранската орбита, като по този начин изолират още повече духовниците в Техеран (както и подпомаганите от Сирия групировки като Хамас и Хизбула). Руснаците защитават Асад, за да опазят своите бизнеси интереси в Дамаск, както и за да не допуснат една гражданска война в Сирия да има заразителен ефект върху собствената им размирна автономна провинция Дагестан.

На свой ред турците се обърнаха срещу своя бивш съюзник Асад, за да затвърдят новата си позиция на регионална сила, както и за да покажат важната дипломатическа роля, която играят. А арабите от Персийския залив просто искат да подкрепят сунитското мнозинство срещу шиитско-алауитското малцинство.

Все пак, както отбеляза бившият експерт по Близкия изток, работил за американския Национален съвет за сигурност и ЦРУ, Флинт Левърет: “Изобщо не е ясно дали управлението на Асад наистина се разпада. Още повече, никой не е представил правдоподобен сценарий, при който “опозицията”, както и да се нарича тя, да може действително да вземе властта”.

Левърет е прав, като поставя думата “опозиция” в кавички. Няма някакво единно, обединено или действащо съгласувано движение срещу Асад. Може би като отражение на пъстротата на религиите, изоповядването на различните направления в исляма и на етносите в тази страна сирийските дисидентски групи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване