12/15/11 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Каида се приспособява към свят без Бин Ладен

ДПА

За Ал Каида 2011 г. беше тежка година, тъй като в разстояние на пет месеца терористичната мрежа загуби двама от най-важните си лидери. На 2 май основателят й Осама бин Ладен беше убит при американска операция срещу скривалището му в Пакистан.

На 30 септември роденият в САЩ радикален ислямистки духовник Ануар ал Аулаки, смятан за духовен лидер на Ал Каида, беше убит в Йемен при въздушен удар, който американският президент Барак Обама окачестви като “тежък удар” за най-активния оперативен клон на терористичната мрежа.

Въпросът кой ще поеме лидерството в групировката получи своя отговор, когато Айман аз Зауахири, роденият в Египет хирург, беше определен от Ал Каида за наследник на Бин Ладен.

Но по-големият въпрос е дали терористичната групировка може да отговори адекватно на промените в света и дали Зауахири има нужните качества, за да запази групировката единна. Работата се усложни и от другия феномен на 2011 г. - протестите на Арабската пролет, започнали без никаква подкрепа от Ал Каида, която от години се опитваше да свали някои от правителствата, които паднаха от власт.

Оттогава 60-годишният Зауахири се старае да извлича изгода от народните въстания. “Ал Каида подкрепя революциите и се надява, че ще наложи истинския ислям”, заяви Зауахири във видеообръщение, излъчено на 13 септември. Но за мнозина изглеждаше, че Арабската пролет е изпреварила Ал Каида, повдигайки още въпроси за нейното бъдеще.

Зауахири често е описван като главен идеолог на Ал Каида. През последните няколко години той беше основният говорител на групировката, като направи десетки аудио и видеообръщения от терористичните атентати от 11 септември 2001 г. насам. “Революциите на народите са вид поражение за САЩ, точно както 11 септември и техните неуспехи в Афганистан и Ирак също са поражения за тях”, добави той.

Но на последните послания на Зауахири се гледа като на пиар офанзива с цел излъскване на имиджа на Ал Каида, който пострада от убийството на Бин Ладен и бързите промени в арабския свят. “Твърдението, че Ал Каида е глобална организация е една голяма лъжа, пропагандирана от Съединените щати, за да могат те да прокарват своите стратегически интереси из целия свят”, каза египетският анализатор Махмуд Халаф.

Според него Бин Ладен и другарите му са били “запленени от въображаемите свръхчовешки сили”, които са им били приписани от американците и западните медии. “Този образ се харесваше на Ал Каида и тя се опита да го пропагандира чрез интернет”, каза Халаф за ДПА.

Той смята, че всеки от клоновете на Ал Каида из целия свят си има свой собствен дневен ред. “Те нямат никакви връзки помежду си. Хаосът и бедите в тяхното собствена обкръжаваща ги среда е това, което ги сплотява, а не идеологията или заповедите на Ал Каида”, каза той.

Сега когато Бин Ладен е вече минало, САЩ виждат на хоризонта победата си над Ал Каида. “Донасяйки справедливото възмездие на Осама бин Ладен и на много други лидери на Ал Каида, сега сме по-близо отвсякога до победата над Ал Каида и нейните мрежи на смъртта”, заяви Обама на 7 октомври, когато се навърши десетата годишнина от началото на водената от САЩ война в Афганистан.

Това е самозалъгване според Елиас Фархат, офицер от запаса от ливанската армия. “Бин Ладен беше убит, след като неговата идеология намери почва на много места в арабския и мюсюлманския свят”, каза той.

“Наистина, ликвидирането му беше тежък удар за бойния дух на Ал Каида и нейните клонове. Но то не е изкоренило Ал Каида, която се превърна в глобална организация, вдъхновила няколко фунадаменталистки групировки”, написа Фархат в кувейтския вестник “Ал Анбаа”.

“Това не е организация действаща сама за себе си, а е символ на идеология”.
Според Фархат децентрализацията на терористичната групировка е бонус ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване