12/15/11 11:22
(http://www.klassa.bg/)

Да разговаряш с ангел

Голяма ретроспективна изложба представя през декември големият пловдивски художник Вълчан Петров. В залите на двата етажа на Градската художествена галерия той е подредил не само свои работи, но и творби на своите вече покойни съпруга и дъщеря - Иванка Братоева-Петрова и Гергана Вълчанова. „Това бе едно от предсмъртните желания на дъщеря ми Гергана. Много искаше да й организирам една изложба.”, признва художникът.  Изложбата може да бъде видяна до 15 януари.



Експозицията е наименована не случайно „Светът на ангелите”, защото дъщеря му избрала точно Архангеловден, за да се премести в техния свят. Преди да си отиде, жена му също нарисувала няколко ангели. „За мен архангелите са една космическа плацента, която ни свързва с космическия разум, с Бог. Опитвам се да очовеча тази връзка и ще продължа да го правя.”, обяснява творецът.
 В изложбата присъства и голямо платно, проследяващо етапите на създаването на Земята, от света на кристалите ,през света на растенията и на животинския свят до венеца в Божията промисъл – Човека.



Вълчан Петров споделя, че „Очаква се през 2012 г. да се извърши нова такава промяна. Дано тя да е в духовен, а не в катастрофален план. Затова съм изобразил Кундалини – енергията, която обвива Земята. За съжаление, цивилизацията ни разруши тази хармония. Сега много просветени хора по света правят ритуали за омилостивяване.”  Петров ще участва с тази творба в един световен конкурс, който ще се състои през пролетта на 2012 в Пекин. Там ще покаже и мащабната си  картина „Златото на траките”.

За първи път в тази изложба могат да бъдат видяни серия  миниатюри изображения на цветя и животни, рисувани върху дърво, дело на  съпругата му Иванка.Сред платната на дъщеря му Гергана е и дипломната й работа в Художествената гимназия. „Не бях оценил както трябва последните й работи. Едва след смъртта й ги видях с нов поглед. Бях се задълбочил в моя си път и нямах много време да надникна в нейния свят. Понякога човек трябва да мине през смъртта, за да „прогледне”. Стана така, че за 20 дни изгубих най-скъпите си същества – дъщеря си и жена ми. Така прозрях много неща от духовното и от бита.”, разказва Вълчан Петров.
Тази изложба за художника е и празник, утеха и мил спомен. В момента той работи върху още четири ангели, свързани с четирите стихии: земя, вода, огън и въздух.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване