12/15/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Деница Гергова представи ценна експозиция на Хуан Миро

Опитвам се да боравя с цветовете като с думи, които творят поезия, като с ноти, преливащи в мелодия, казва Хуан Миро. Думите на култовия испански художник са най-точна илюстрация на изложбата от негови творби, с която Музейната галерия за модерно изкуство (МГМИ) чества втория си рожден ден. Деница Гергова, президент на МГМИ, представи вчера официално експозицията на „Оборище“ 10. Мащабната ретроспектива „Градините на Миро“ показва 45 оригинални цветни литографии, създадени в късния период на художника (между 70-те и 80-те години на XX век). Предколедната изложба на Хуан Миро се осъществява с подкрепата на Алфа банк - генерален спонсор на сезона, и „Софарма“.
Често вдъхновен от музиката и поезията, цветните акорди и фигуралните игри между „черния контур” и различни цветови фактури, Миро създава уникални „хармонии”, или т. нар. абстракции. Творбите му са лесно разпознаваеми заради уникалния стил, ярките цветове и специфичния рисунък.
Творческият похват на Миро е изграден върху желанието на артиста да изкара наяве скритите сили на природата, музиката и поезията. Цветът е проводник на цялостната идея за композицията и нейния визуален ритъм.
Сериите “Чудеса и акростишни вариации в градината на Миро“ и ESCULTOR се показват за първи път в артсалона на „Оборище“ 10.
В литографиите от серията “Чудеса и акростишни вариации в градината на Миро“ са заложени две от неговите съкровени влечения - поезията и градинарството. Миро до такава степен се отдава на своето хоби, че известен период от време дори работи като градинар. Както самият той твърди, това занимание възпитава у него търпение и последователност към една любима форма на заетост, скромно отношение към чудесата на живота и възхищение от процеса, в който формите узряват. Поезията в дадения случай е обвързана с ритъма и структурата, загатнати чрез акростишни вариации. Прочитът на всяка композиция е вертикален и носи скрито значение, загадка.
В серията ESCULTOR Миро отново ни въвлича в абстрактна игра. Идеята за визуални езикови закачки и скрити послания е заложена и тук. „Скелетът“ на композицията е изграден от доминираща черна линия, напомняща писмени знаци, а цветовете в нея внасят търсения от артиста визуален ритъм. Изборът на хоризонтална визия е свързан със самото заглавие на серията, тъй като всеки скулптор и всяка скулптура имат нужда от солидна опора, почва, на която да се задържат толкова, колкото е необходимо.
Хуан Миро продължава да бъде сред най-продаваемите имена на световния артпазар По данни на artprice.com през 2010 г. на различни търгове са продадени 1080 произведения на Миро, което го нарежда на трето място след Пабло Пикасо (с 2022) и Анди Уорхол (с 1120).
Общият обем продажби на творби с неговия подпис достигна 43 488 806 USD през миналата година с ценови връх за картината L’Air (1938) – 10 330 500 USD, в Christie’s, Ню Йорк, на 3 ноември 2010 г.
Повратна точка в пазара на испанския художник е 2001 г., когато неговото платно Portrait of Madame K (1924) бива предложено на търг в Christie’s. Картината е предоставена на аукционната къща директно от колекцията на Рене Гаффе и логично буди огромно оживление и интерес сред участниците. Тя достига достойната продажна цена от 11,5 млн. щатски долара.
Проведено проучване на резултатите от международни търгове с работи на Хуан Миро показва, че средната стойност на неговото графично изкуство за периода от 1998 г. до март 2011 г. се е повишила средно с около 24%. С други думи например 100 щатски долара, инвестирани в графика на Миро през 1998 г., в момента възлизат на нови близо 130 долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване