12/15/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите изключиха три работодателски организации от тристранката

Управляващото мнозинство изключи вчера Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Българския съюз на частните предприемачи “Възраждане” (БСЧП) от Националния съвет за тристранно сътрудничество. След разгорещен дебат с опозицията гласуването на промените в Кодекса на труда по параграф 3 беше отложено за няколко часа, след което беше прието в пленарна зала. Според предложението за представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, обединяваща браншови или отраслови структури, в които са наети на трудов договор не по-малко от 100 000 лица. Тя би трябвало да има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, с не по-малко от 5 на сто от осигурените лица или 10 членове във всяка икономическа дейност. Друго изискване е да има повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган, като да не извършва дейност, изрично възложена само на нея със закон.
Спорът в залата на НС беше концентриран около представителството на БТПП като една от най-старите браншови организации с огромно влияние в страната, но всъщност с приетите промени от тристранката отпадат три организации, а Асоциацията на индустриалния капитал е на кантар. „Ако ние не им прелеем гласове, и те ще бъдат извън националния диалог“, коментираха от БСК. БСП горещо защити мястото на БТПП в тристранката. Според Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, в случая демокрацията е погазена по безобразен начин. Димитров призова премиера да каже дали застава зад предложението. „Формалната причина за фокусирането върху представителството на БТПП и отстраняването и от тристранката е правото й като браншова организация да регистрира търговски представителства в чужбина, но истинската причина е, че една друга работодателска организация иска само тя да се домогва до държавни поръчки“, коментира за в. „Класа“ членът на УС на БТПП Йосиф Аврамов. Той заяви, че БТПП ще искат среща с президента за налагане на вето на промените в Кодекса на труда.
Припомняме, че през лятото работодателските и синдикалните организации твърдяха, че са намерили решение относно предложението за въвеждане на спорните критерии за представителност. Тогава беше подписан документ за съгласие, който правителството също одобри.



Как е в другите страни в ЕС?


Изисквания за представителност на работодателските институции липсват в поне десет от страните в ЕС, а в други две критериите са свързани с влиянието на организациите като представители на отделните браншове, сочи справка на ИПИ, с която в. „Класа“ разполага. Десетте страни са Белгия, Германия, Дания, Естония, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Чехия и Швеция. Всяка страна решава самостоятелно какви критерии да приеме, освен задължителните по устава на Международната организация на работодателите, а именно – да е национална работодателска организация, да защитава принципите на свободното предприемачество, да бъде свободна и независима доброволна организация, която не подлежи на контрол или намеса от никакъв вид от страна на каквито и да е държавни органи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване