12/15/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Над 300 млн. евро са платени по програма „Транспорт“

Над 300 млн. евро са платени тази година по оперативна програма „Транспорт“, каза транспортният министър Ивайло Московски при откриване на форум за напредъка по изпълнението на програмата. Представената безвъзмездна финансова помощ от фонда за 2011 г. е 1,1 млрд. евро от общо 2,003 млрд. евро. До момента Европейската комисия е възстановила около 374 млн. евро.
Статистиката на транспортното министерство сочи, че сключените договори с изпълнителите са за 1,181 млрд. евро, което е 59 на сто от общия финансов ресурс на програмата. Представените данни са към 12 декември. Плановете са целият финансов ресурс на програмата да бъде договорен до средата на 2012 година. Общо одобрените за финансиране проекти по програмата са 66, от тях за над 50 млн. евро са 4 в железопътния сектор, 5 са в пътния, 2 за интермодалност и 1 във водния сектор. Очаква се до края на годината да се получи одобрение за строителството на жп линия между Първомай и Свиленград. В момента се провежда и процедурата за съгласуване на изграждането на магистрала „Марица“ и железопътното трасе Септември – Пловдив. „По тях все още отговаряме на поставените въпроси от ЕК и очакваме в началото на 2012 година да имаме отговор“, обясни Галина Василева, директор на сектор „Координация на програми и проекти“ в МТИТС. В момента се изпълнява рехабилитацията на жп линии Пловдив- Бургас и Септември- Пловдив и строителството на Лот 1 и 2 от магистрала „Марица“, Лот 1 от „Струма“, връзката между „Хемус“ и Софийския околовръстен път и пътя Кърджали – Подкова.
Предвижда се през следващата година да започне изпълнението на 4 проекта, които ще се финансират с неусвоените пари за подобряване на корабоплаването по р. Дунав. Средствата са 110 млн. евро и ще бъдат дадени за изграждане на метро от бул. „Цариградско шосе“ до летище София, ремонт на Централна жп гара в София, изграждане на интермодален терминал в Пловдив и проектиране на още един в Русе. Министър Московски заяви, че работата по продължението на метрото може да започне в средата на следващата година и то да бъде завършено за две години. Тръжната документация вече е одобрена от управляващия орган и до дни може да започне процедурата за избор на изпълнител.
Одобрено е и трасето на третия метродиаметър на столичната подземна железница, съобщи Стоян Братоев, шеф на фирмата изпълнител “Метрополитен”. То ще започва с депо, което ще бъде построено на бул “Ботевградско шосе”. Първата метростанция ще е на бул. “Владимир Вазов”, след това ще пресича с втория метро лъч при СУ “Свети Климент Охридски” и ще завършва при жп линията София- Перник. Общата дължина на линията е 15.5 км., на нея ще бъдат изградени 18 метростанции. Над земята ще минават 8.4 км, а останалите 7.1 км ще са тунелно строителство. Предвиденият пътникопоток е 162 хил. души на ден, a очакваната стойност на проекта около 750 млн. евро.
Интермодалният терминал в Пловдив ще бъде изграден заради невъзможността такъв да бъде направен в столицата, обясни Стилиян Кротнев, директор „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в Национална компания „Железопътна инфраструктура“. За него има изготвен идеен проект и в момента се работи по оценката за въздействие на околната среда и подготовката на тръжната документация. Очаква се в началото на 2012 година да започнат отчуждителните процедури.
По думите на Кротнев след проведени проучвания е установено, че мястото, предвидено за строителство в София, не е подходящо.
„Над 170 млн. лв. са възстановени от ЕК от средствата за изграждането на магистрала „Тракия“, каза инж. Лазар Лазаров, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“. По думите му това е 70 на сто от средства, които са платени за изпълнението на проекта. Фактическото изпълнение на Лот 2 и 3 е приблизително на 70%, очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация до юли 2012 г. Аутобаните “Тракия“ и „Люлин” и метрото в София са добър пример за изграждане на пътни проекти със средства от европейските фондове, е оценката на ЕК. Това се казва в писмо, изпратено от председателя на ЕК Жозе Барозу до премиера Бойко Борисов, обясни още Лазаров. Планира се всички одобрени за финансиране проекти по оперативна програма „Транспорт“ да бъдат завършени до края на 2014 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване