12/15/11 19:03
(http://www.klassa.bg/)

Присъдата на Ширак - пример за света?

Бившият френски президент Жак Ширак беше осъден вчера за отклоняване на обществени средства и злоупотреба с доверие. Поради напредналата си възраст и заслугите си той получи 2 години условно, но въпреки това стана първият осъден френски държавен глава.
С това Франция дава пример на всички в борбата с корупцията и отправя предупреждение към членовете на елита по цял свят. Да, борбата с корупцията е трудна – законите не са създадени за наказване на елита, а на крадците, както ни каза на кръгла маса още през 2002 г. в София и Ева Жоли, сегашен кандидат за президент на Франция. Въпреки това Ширак беше наказан! Това е безспорен успех за френското правосъдие и “не е важно наказанието, а осъждането”, както заяви пък вчера Жоли.
От друга страна, възниква и въпросът – ако във Франция е сложно да бъде осъден елитът, колко по-трудно е това в страните без същата традиция за независимост на съдебната система? Да, Ширак беше наказан, но присъдата идва едва сега, когато е на 79 години, 17 години след скандала, а самият подсъдим е засегнат от тежко заболяване. Доколко е правосъдие присъда, произнесена с подобно закъснение? За толкова време по повечето престъпления вече е изтекла давност...
Няма съмнение, че Франция ще използва този прецедент при следващото обсъждане на проблемите на борбата с корупцията в други страни от ЕС и по цял свят. Но какво ще се случи, ако порицаните просто отговорят на френските натяквания с простичкото: “Имайте същото търпение, както в случая с Ширак?”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване