12/15/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Средната класа се изправя срещу Путин

в. Файненшъл таймс

Протестният митинг в Москва. Снимка: ридус

Двайсет години бяха нужни на руската средна класа, за да оправдае надеждите, възложени й от по-ранно поколение световни лидери. Миналата събота обаче тази най-непонятна социално-икономическа група в страната най-сетне преоткри себе си и гласа си.

Наличието на голям брой айФони и дрехи с марка “Долче и Габана” сред около 50-те хиляди души, дошли на московския Блатен площад да протестират срещу фалшифицираните резултати от парламентарните избори от началото на месеца, показа, че това не е традиционен протест на пенсионери комунисти или заклети консерватори. Повечето не бяха тук, за да свалят правителството, а само да го “жилнат”.

“Ние не искаме революция”, заяви Мария Провкина, директор “Бизнес развитие” във фирма за преводи, потрепервайки от студ на първия си политически протест, облечена в бяло яке и с дизайнерски слънчеви очила. “Просто искаме гласовете ни да бъдат преброени както трябва”, добави тя.

Макар в съботната демонстрация да участваха хора от всички професионални сфери и обществени прослойки, най-впечатляващ беше броят на заможните хора на умствения труд, които не са гласували никога преди, бидейки през повечето време в живота си пасивни потребители на политиката.

Един от пророците на новата политически активна средна класа е социологът Михаил Дмитриев, президент на московския Център за стратегически изследвания. Той беше открито подигран заради публикувано през февруари изследване с фокус група, предсказала, че през есента режимът ще се сблъска с “криза на легитимността”.

Градската средна класа - 40 процента от московското население и 20-30 процента от населението в другите големи градове - е “политически детонатор, който не може да бъде дезактивиран”, писа той във вестник “Ведомости” през юли. Сега обаче правотата му се доказва убедително.

За да бъдем честни към неговите критици, трябва да отбележим, че появата на политически осъзната “средна класа”, която би защитила Русия от връщане към авторитарното управление, е едно от най-разочароващо неуловимите и най-често предсказуемите явления в постсъветската епоха.

След края на комунизма през 90-те години на миналия век много западни държавници и руски демократи възложиха надежди на икономически реформи, които - според теорията - биха създали нова средна класа от собственици, готови да се борят за запазване на притежанията си.

Това не се случи до голяма степен поради факта, че “реформите” имаха обратен ефект - обедняване на основната част от населението и създаване на астрономически богати олигарси, издигнали бившия полковник от КГБ Владимир Путин на власт.

По ирония това, което достоверно може да се нарече средна класа, бе създадено именно в авторитарната епоха на Путин, чиито реални доходи скочиха със 142 процента за десетилетието от 1999 до 2009 г.

През преобладаващата част от епохата “Путин”, зараждащата се средна класа се задоволяваше с това да стои настрана и да наблюдава. “Те гледаха как комунистите или други хора протестират срещу правителството, без обаче да вземат участие. Политиката беше нещо, случващо се по телевизията, казва Глеб Павловски”, бивш политически консултант на Кремъл.

На изборите този месец обаче, когато подкрепата за “Единна Русия” според официалните резултати падна до 49 процента, настъпи прелом. Убедителните доказателства за фалшификации накараха хората, които никога не са участвали в политически протести, да се почувстват измамени. Кремъл уреди въпроса със сила, обуздавайки демонстрациите през седмицата, и разхлаби хватката единствено за свиканата в събота демонстрация.

Глеб Павловски отбеляза, че изборите са оставили много от гласувалите за пръв път избиратели огорчени. “Изведнъж се оказа, че това се случва не само по телевизията, а на самите тях, на приятелите им, и сега и те са въвлечени”, каза той.

Не всички вярват на хипотезата за “зараждаща се средна класа”. Социологът Алексей Левинсон, критик на теорията на Дмитриев, посочва, че протестиращите били твърде разнородни, за да бъдат поставени в едни или ...

Публикувана на 12/15/11 22:40 http://e-vestnik.bg/13403/srednata-klasa-se-izpravya-sreshtu-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване