12/16/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Евродепутати: Русия прилича на голяма зла мечка, Путин е стопроцентов антидемократ

В навечерието на срещата на високо равнище Русия-ЕС Европейският парламент призова Русия да произведе нови парламентарни избори, пише руският в. “Ведомости”. Изданието нарича “твърда” резолюцията, приета от ЕП, посочва Би Би Си. Евродепутатите приканват руските власти незабавно да разследват установените машинации на изборите от 4 декември и да организират нови, свободни и честни избори, след като бъдат регистрирани всички политически сили, на които им е била отказана регистрация, напомня вестникът.

ЕП призова ръководството на ЕС да обсъди темата за руските избори с президента Дмитрий Медведев на днешния форум в Брюксел. Въпросът ще се обсъжда на срещата, увери по-рано говорителката на върховния еврокомисар по външната политика Мая Кочиянчич. Съпредседателят на руската нерегистрирана Партия на народната свобода (ПАРНАС) Михаил Касянов заяви пред изданието от Страсбург, че присъствалите на заседанието представители на руското посолство “се изчервили след едно такова гласуване”.

Чиновници от федерацията обаче настояват, че изборите са вътрешна работа на Русия. Това заяви в Москва на преговори с полския си колега руският външен министър Сергей Лавров. Той обеща, че в руските разследвания ще бъде взета предвид критиката на ОССЕ. Резолюцията на ЕП е груба намеса във вътрешните работи на Русия, която не влиза в компетенцията на този парламент, заяви либералдемократът Леонид Слуцки от ръководството на външнополитическата комисия в предишната Държавна дума. Лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски бе заявил, че изборните нарушения са намалили нейния резултат, се припомня в материала.

Русия не членува в Европарламента и затова резолюцията не я задължава. “Основният извод е, че Европа вече не си затваря очите за събитията в Русия”, отбеляза Касянов. В документа се посочва, че Европа не бива да се отказва от съвместните проекти с Русия; парламентаристите приканват ръководството на ЕС да продължи енергийния и визовия диалог с федерацията, добавя “Ведомости”.

Самите евродепутати обаче се съмняват според “Комерсант”, че призивите им ще бъдат резултатни. Русия едва ли ще се вслуша в тях. “Путин е стопроцентов антидемократ, а Медведев просто е негова смекчена версия. Какъв е смисълът да молиш хората, фалшифицирали изборите, да разследват нарушенията?” - запита колегите си Бернд Поселт от Европейската народна партия (ЕНП).

Подкрепи го и представителят на “зелените” Вернер Шулц: “Какво да очакваш от един президент, който заяви предварително, че не вярва в сигналите за нарушения, не се кани да накаже фалшификаторите, затова пък заплашва с уволнения губернаторите, неосигурили спуснатите цифри?”.

Туне Келам от ЕНП предложи да бъдат вкарани в “черен списък” с оглед визови и икономически санкции руските чиновници, замесени в изборни фалшификации на 4 декември. “Досега Русия се правеше на демократична страна, а ние в Европа се правехме, че вярваме. Време е да променим тази практика”, каза той.

Либералдемократката Кристина Оюланд резюмира позицията на критиците: “Легитимността на новоизбраната Дума е, меко казано, под въпрос. Гражданите на Руската федерация бяха лишени от възможност да изберат свои представители на честни избори. Русия трябва да проведе повторни избори и да ги направи свободни и справедливи”.

Представители на социалдемократите в ЕП, обикновено коректни към Москва, безуспешно призоваваха колегите си да изчакат с изводите до януари - докато бъде огласен докладът за руските избори на Бюрото за демократични институции и права на човека към ОССЕ, отбелязва “Комерсант”.

Независимата парламентаристка от Великобритания Никол Синклер обаче призна, че възможностите на ЕП да влияе на Москва са ограничени. “Русия прилича на голяма зла мечка, която се мъчим да научим на добри обноски. Но ЕС не разполага с никакви лостове за влияние върху Русия! Можем да разговаряме с руснаците колкото си щем и да настояваме за какво ли не, но те все едно ще правят каквото пожелаят”, заключи евродепутатката.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване