12/16/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Русия щяла да отговори на удар срещу Техеран

Геополитическата обстановка около Сирия и Иран кара Русия усилено да модернизира военните си групировки в Кавказ, Каспийския регион и териториите край Средиземно и Черно море, пише руският в. “Независимая газета”. Изданието се позовава на източници от министерството на отбраната в Москва.

Според тях, Кремъл получил данни, че Израел подготвя с подкрепата на САЩ удар срещу ядрените обекти на Иран. “Ударът ще е внезапен и ще бъде нанесен съвсем скоро в деня “Х”. Техеран вероятно няма да закъснее с ответните мерки. Възможна е пълномащабна война с непредсказуеми последици”, посочва всекидневникът.

Проблемът е сред приоритетните, които ще бъдат обсъдени на днешната среща на високо равнище Русия-ЕС с участието на президента Дмитрий Медведев. В навечерието на форума Кремъл заяви чрез руския посланик в ЕС Владимир Чижов, че евентуален удар на Израел или на САЩ срещу Иран ще доведе до “катастрофален развой на събитията”, отбелязва “Независимая газета”.

САЩ явно са навлезли в толкова конфликтни отношения с Иран, че може да се стигне до война с “катастрофални” последици, предупреди вчера и Збигнев Бжежински - бивш съветник на президента Джими Картър. Русия започна да взема мерки за намаляване на своите загуби от евентуални военни действия срещу Техеран преди повече от година. Сега подготовката почти е приключила, твърди “Независимая газета”.

Според неговите източници тази есен е изцяло “оптимизирана” руската военна база в Армения - семействата на личния състав са изтеглени в Русия, а части от руския гарнизон край Ереван са преместени по-близо до границата с Турция, откъдето “войски на САЩ може да нанесат удари срещу обекти в Иран”.

В пълна бойна готовност са поставени руските войски в базите, разположени в Южна Осетия и Абхазия. А кораби от руския Черноморски флот са легнали в дрейф близо до границата с Грузия, която може да се включи в конфликта на страната на антииранските сили, пише изданието. Вестникът съобщава и за други размествания на руски части в южните региони на страната.

Освен това, тези дни група руски кораби начело с тежкия крайцер самолетоносач “Адмирал Кузнецов” се е насочила към Сирия, а нейният флагман се предвиждало да посети сирийското пристанище Тартус. “Източниците от министерството на отбраната в Москва не потвърдиха, но и не опровергаха, че надводната групировка е съпровождана от атомни подводници”, добавя “Независимая газета”.

В случай на пълномащабна война срещу Иран може би ще се наложи Русия да пробие грузинската транспортна блокада и да осигурява с военни средства транспортни коридори, за да снабдява базата си в Армения, заявява пред вестника Юрий Неткачев, руски военен експерт.

Руското военно командване явно се тревожи и заради Азербайджан, който за три години увеличи двойно военния си бюджет и дразни Техеран и Ереван с покупки на модерна разузнавателна техника, посочва Анатолий Циганок - друг специалист, цитиран в статията. Според него обаче е малко вероятно Баку да подкрепи една антииранска военна кампания или да започне бойни действия срещу Армения.

Напълно е възможно азербайджанската армия да нанесе превантивни удари срещу Армения и Нагорни Карабах, за да реши най-сетне в своя полза териториалния спор в региона, смята обаче трети военен аналитик - Владимир Попов. “Ако на фона на евентуална война в Иран Азербайджан, подкрепен от Турция, нападне Армения, Русия естествено ще отбива всички въздушни атаки на противника срещу Армения” съвместно с арменската противовъздушна отбрана. “Трудно е да се каже дали това ще бъде смятано за участие на Русия в бойните действия”, заявява наблюдателят.

Руски войски със сигурност няма да участват в бойни действия в Нагорни Карабах, но ако се появят военни заплахи в Армения - например от страна на Турция или Азербайджан, Русия вероятно ще участва в сухопътни сражения, прогнозира той.

Анализаторът не изключва Русия да участва и в евентуален конфликт в Иран. “При най-неблагоприятен сценарий, ако ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване