12/16/11 04:46
(http://radiomilena.com/)

Слънцето се активизира

Поредният период на нарастване на слънчевата активност ще настъпи през пролетта на 2012 година.  До следващия декември той ще достигне максимума си, съобщи за РИА „Новости“ Сергей Смирнов, вицепрезидент на Астрономо-геодезическото обединение на Русия, ст. н. с. на Пулковската обсерватория на Руската академия на науките. „Нарастването на слънчевата активност, появата на петна на повърхността на нашето светило, възникването на силни магнитни бури ще се отразят на здравето и настроението на много хора“ – каза Смирнов на пресконференция.По думите му предишният период на слънчева активност е бил през 2000 и 2002 г. Ако тази схема се запази, жителите на Земята ще усетят „смущението“ на Слънцето не само през 2012, но и през 2014 г.
Периодът на относително спокойствие на Слънцето продължи от 2007 до 2009 г. и едва през 2010 г. на Слънцето се появиха малки петна, отбеляза астрономът. „Преди всичко смущенията на Слънцето засягат метеочувствителните хора и хората с нестабилна психика. В такива дни е необходимо да сме по-внимателни, да пазим по-добре здравето си“ – посъветва Смирнов. Рентгеновите лъчи, различните вълни, достигат повърхността на Земята за 8 минути и 20 секунди, а заредените частици – за период от два до четири дни. „Тях усещат тези, които в тези дни имат главоболие, боли ги сърцето, влошава се общото им здравословно състояние. Нещо повече, има хора, които усещат магнитните смущения преди следите им да бъдат регистрирани от приборите на обсерваториите на Земята. Свързани сме със Слънцето много по-тясно, отколкото ни се струва на пръв поглед“ – казва Смирнов. Що се отнася до астероида Апофис-99942, който, както се твърди, бил заплашвал Земята през 2029 г., то той ще се доближи максимално до нашата планета едва през 2035 г. По това време разстоянието между него и Земята ще е около 40 000 км.   „Това е приблизителната височина на геостационарните спътници и станции, именно от тях трябва да се страхуваме, дори не от самия метеорит, а от потока малки парчета, които се носят с него. За Земята няма никаква опасност“ – подчертава руският учен, цитиран от  actualno.com

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване