12/18/11 09:06
(http://radiomilena.com/)

Край на стачката в БДЖ – влаковете тръгват по разписание

 Стачката в железниците приключи след 23-дневни протести на служителите. От днес , 18 декември, влаковете няма да бъдат спирани между 8.00 и 16.00 часа. След 13-часови преговори синдикатите и ръководството на БДЖ се споразумяха. В понеделник , на 19 декември, предстои да бъде подписан колективен трудов договор с общите параметри от 2009 г., но и с някои промени. Доходите на служителите се запазват.
Промените са свързани с обезщетението при пенсиониране, което вместо девет, ще е осем заплати. Друга промяна е намалението на отпуската с два дни. Синдикатите и ръководството на железниците са се споразумели да работят заедно по бонусната система, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2012 г.
Колективният трудов договор ще бъде прегледан още веднъж в понеделник и в 13.30 часа се очаква той да бъде подписан. Над 2,5 млн. лева са загубите от стачката в железниците, съобщи iNews и припомня, че след преговори на 14 декември работодатели и синдикати са се договорили по Колективния трудов договор (КТД) в „БДЖ-Товарни превози“.
Документът бе подписан от представителите на трите синдиката – Съюза на транспортните синдикати в България с председател Екатерина Йорданова, Синдиката на железничарите към КНСБ с председател Петър Бунев и Съюза на локомотивния персонал в България.
В другото дружество – „Пътнически превози“, тогава преговори нямаше. Очаква се те да бъдат подновени и до края на седмицата да бъде подписан КТД. С това ще се сложи и край на стачката, която продължава вече 21 дни.
От БДЖ съобщиха още, че стачкуващите служители от тази сутрин са 17 за цялата страна. В София има само един стачкуващ синдикален лидер. Служителите, доброволно приели да бъдат освободени от длъжност, вече са 977 души, информираха още от БДЖ.
В петък пък – 16 декември, медиите съобщиха различна информация относно сагата с железниците. С уведомително писмо от 16 декември до генералния директор на НКЖИ, стачният комитет уведомява, че прекратява безсрочната ефективна стачка, считано от утре.
Същевременно според други медиите преговорите между синдикатите и ръководството на БДЖ „Пътнически превози“ все още продължавали, без компромис за колективен трудов договор и прекратяване на стачката. В преговорите се е включил и транспортният министър Ивайло Московски.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване